Što se čeka? / Glomazni otpad guši reciklažna dvorišta u Zagrebu, odvoz je stao. Evo mogućeg razloga

Image
Foto: vijesti.hr

Na društvenim mrežama nerijetko se nalaze fotografije nagomilanog otpada ispred stambenih zgrada

11.8.2021.
16:01
vijesti.hr
VOYO logo

Usprkos izjavi zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je jučer na konferenciji za novinare izjavio kako se, koliko on zna, odvoz glomaznog otpada odvija redovito, na upite novinara Večernjeg lista iz reciklažnih dvorišta odgovaraju suprotno.

"Nije ovo nikakva novost. Svake godine bude tako dok se ne obnove ugovori", izjavio je jedan od zaposlenika reciklažnog dvorišta čiji se odgovor odnosi na ugovore koje grad ima s tvrtkom Cezar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
održiva moda /

Tekstilna industrija drugi je najveći zagađivač okoliša. Provjerili smo koliko kilograma tekstila baci prosječan Hrvat

Image
održiva moda /

Tekstilna industrija drugi je najveći zagađivač okoliša. Provjerili smo koliko kilograma tekstila baci prosječan Hrvat

Iz dvorišta na Trešnjevci i u Brezovici poručuju da glomazni otpad ne primaju pa nezadovoljstvo među građanima raste, a na društvenim mrežama se nerijetko nalaze i fotografije nagomilanog otpada ispred stambenih zgrada. Upozoravaju također da ukoliko se stuacija ubrzo ne riješi, da će opet niknuti divlji deponiji.

Zagrebačka Čistoća potvrdila je u srijedu trenutačne zastoje u odvozu glomaznog otpada i zamolila građane za strpljenje te poručila da će ukloniti privremene poteškoće u najkraćem mogućem roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podružnica Zagrebačkog holdinga Čistoća potvrdila je da su zbog reorganizacije mogući privremeni i kratkotrajni zastoji pri zbrinjavanju određenih vrsta glomaznog otpada, kao što su tapecirani namještaj i ojastučene garniture (madraci, fotelje i naslonjači), podne obloge (linoleum, tepisi, krzno) i slično.

Trenutačno rade na reorganizaciji odvoza glomaznog otpada radi uspostave nove tehnologije koja zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe, priopćila je Čistoća odgovarajući na medijske napise da se glomazni otpad u Zagrebu uopće ne odvozi, niti ga primaju reciklažna drvorišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kažu, redovno odvoze otpad iz kućanstava te ga predaje ugovorenim oporabiteljima na zbrinjavanje i dalju oporabu. Kontinuirano preuzimaju i građevinski materijal, šutu, drvo, plastiku, elektronički otpad, kako po pojedinačnim zahtjevima za odvoz glomaznog otpada od građana, tako i u reciklažna dvorišta.

Također, podsjećaju da je reorganizacijom poslovnih procesa ranije u srpnju ponovno uspostavljen neometan odvoz građevinskog otpada iz središta grada na odlagalište Zagrebačkih cesta na Jakuševcu, a koji je proljetos zbog popunjenih kapaciteta odlagališta bio privremeno obustavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odlagalištu Zagrebačkih cesta na Jakuševcu oslobođen je dodatni prostor za odlaganje ove vrste otpada. Radnici Čistoće su od 2. srpnja do 7. srpnja u tri smjene odvozili građevinski otpad na odlagalište podružnice Zagrebačkih cesta.

Isto tako, Zagrebački holding d.o.o. je pokrenuo postupak nabave strojeva za usitnjavanje ove vrste otpada, a koji će pridonijeti ekonomičnosti i unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo