ZBOG STAROSTI / Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Stablo se srušilo zbog starosti, a vatrogasci su potom uklonili i druge potencijalno opasne grane

21.5.2022.
21:00
VOYO logo

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi Šijana. Srećom, nema ozlijeđenih. Ostala je tek rupa duboka tri metra. Stablo se srušilo zbog starosti, a vatrogasci su potom uklonili i druge potencijalno opasne grane.

Nije puhalo, nije bilo nevremena. Golemo stablo se jednostavno, vjerojatno od starosti, srušilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vremena su jako suha i sve sušija i naravno da stabla pate i sada kad vi računate da šuma ima neke godine stotinjak, i više čak i imamo klimatske promjene. Nije to ni prvo stablo koje je palo neće biti nažalost ni zadnje", rekla je Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica.

"Po uviđaju policije ustanovljeno je da prijete još dvije grane za pasti kako je to stablo palo oštetilo je drugo stablo i dvije grane su visile te smo naknadno izašli na intervenciju po pozivu policije", kaže Ivica Rojnić, zapovjednik JVP-a Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je sreća ovdje presudila budući da je stablo palo doslovno preko šumskog puta. Iako ovdje možda ne zalazi puno ljudi. Dovoljno da je prošla jedna osoba da se dogodi nesreća.

"Nije to izolirani slučaj. Događalo se to i na prometnicama, gdje god ima borova uvijek prijeti nekakva opasnost od njihovog pada, ako su stariji pa evo to je i nekakav apel na one nadležne koji bi trebali malo i kontrolirat", kaže Ivica Rojnić, zapovjednik JVP-a Pula

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuvari prirode Javne ustanove Natura Histrica su izašli na teren i dogovorili s hrvatskim šumama da će to stablo biti uklonjeno", rekla je Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica

A kad već uklanjaju, bilo bi sjajno i da pregledaju ostala stabla, barem ona koja se nalaze uz stazu i mogu svojim padom prouzrokovati nesreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo