KORUPCIJA U VRIJEME PANDEMIJE / Gong: 'Ne smije nam se dogoditi novi Lex Agrokor'; Upozorenja stižu i iz Vijeća Europe

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Vlada ne smije zaboraviti na transparentnost kako se ne bi urušilo povjerenje građana i građanki u institucije

21.4.2020.
12:48
RTL / PIXSELL
VOYO logo

U cilju sprečavanja korupcije, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, potrebno je  osigurati transparentnu nabavu medicinske opreme, objaviti donatore i iznose donacija, sastav radnih skupina te informacije o PR-ovcima i popis poslodavaca koji koriste covid-19 poticaj, ključne su stavke popisa antikorupcijskih zahtjeva koje je Vladi uputio Gong. Također, na rizike od porasta korupcije zbog pandemije covida-19 u sektoru zdravstva uz poziv državama na maksimalnu transparentnost, upozorio je i GRECO - skupina država protiv korupcije Vijeća Europe. 

VEZANE VIJESTI

''Rješavanje krize poput ove izazvane koronavirusom, a u Hrvatskoj dodatno i otežane potresom u Zagrebu, od Vlade zahtijeva brze i odlučne mjere. No isto tako, Vlada ne smije zaboraviti na transparentnost kako se ne bi urušilo povjerenje građana i građanki u institucije. Prepoznavanje korupcijskih rizika može pomoći u jačanju našeg odgovora na pandemiju i pružanju zdravstvene zaštite onima kojima je to najpotrebnije'', ističu u Gongu.

Podsjetimo, ta organizacija civilnog društva ranije je već uputila zahtjeve za očuvanje demokracije u doba koronavirusa, ali napominju da je potrebno posebno raditi na sprječavanju korupcije, koja ''u uvjetima krize može neometano cvjetati ako javnost nema informacije o tome što se zbiva''. 

Na popisu antikorupcijskih zahtjeva koje su uputili Vladi na prvom su mjestu istaknuli transparentnu nabavu medicinske opreme. ''Nije dovoljna informacija da su, na primjer, stigle tone opreme iz Kine'', upozoravaju. ''Javnost treba znati od kojih dobavljača i za koliko Vlada kupuje, a sve nabave treba na jednom mjestu objaviti i označiti s #covid19 te naznačiti je li roba kupljena javnom nabavom ili direktnim pregovaračkim postupkom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju i da bi ovakvi podaci objavljeni u API sučelju omogućili istraživačima te novinarkama i novinarima dodatne analize. 

''Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko je vrijedna donacija IT tvrtki koje su izradile platformu e-propusnice ili digitalnog pomoćnika Andriju'', upozoravaju također iz Gonga. Stoga da bi se izbjegle situacije stvaranja reputacijskog rizika i nepovjerenja, treba objavljivati opis donatora i iznose svih donacija te primatelje donacija, istaknula je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

'Ne smije nam se dogoditi novi Lex Agrokor'

''Kako bi se izbjegle situacije poput Lex Agrokora, čiji su autori kasnije angažirani u Agrokoru, iznimno je važno da javnost zna tko su članovi radnih skupina koje pripremaju zakone'', podsjećaju. Objašnjavaju da je to važno kako bi se unaprijed identificirali potencijalni sukobi interesa, bez obzira na to radi li se, na primjer, o zdravstvenoj zaštiti ili obnovi Zagreba.  

Valja na ovom mjestu podsjetiti da je Vlada od 18. ožujka u hitnu proceduru uputila 39 zakona, a 36 ih je već stupilo na snagu i u najvećoj mjeri se odnose na mjere pomoći gospodarstvu iz proračuna. Kao i da je Vlada ukinula zabranu angažiranja PR agencija državnim i javnim tijelima i tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Javnost ima pravo znati tko pomaže u kriznom komuniciranju Vladi, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministarstvima i drugim tijelima javne vlasti te jesu li PR savjetnici i savjetnice plaćene ili rade pro bono? Javnost treba znati koliko košta angažman komunikacijske tvrtke koja održava koronavirus.hr i društvene mreže. Baš kao i tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije'', napominju u Gongu.

Podsjetimo, oni su od Vlade već zatražili da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika i radnica za koje se mjera koristi. Objašnjavaju taj zahtjev time što smatraju da je ''takva razina transparentnosti najbolji osigurač protiv moguće zlouporabe ovih sredstava''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, kriza je, ističu, i prilika da se država i jedinice lokalne i regionalne lokalne samouprave obavežu na veću transparentnost kroz prikaz potrošnje državnih i lokalnih proračuna u realnom vremenu, kako bi građanke i građani imali uvid u sve proračunske transfere, odnosno iznose koji idu prema svima - zaposlenicima, dobavljačima, socijalnim davanjima, donacijama, lokalnim i javnim poduzećima, sportskim društvima, udrugama, istaknula je Ivković Novokmet.

''S obzirom na to da se od svih građanki i građana traži izvjesna žrtva kroz poštivanje ograničenja kao odgovor na zdravstvenu krizu, transparentnost, otvorenost i odgovornost vlasti od presudne su važnosti za održavanje ovog povjerenja'', zaključuju u Gongu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom tragu je i GRECO, koji je objavio smjernice za 50 članica Vijeća Europe u cilju sprečavanja korupcije u kontekstu zdravstvene krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GRECO: 'Potrebna je maksimalna transparentnost i komunikacija prilikom donošenja odluka'

"Erupcija epidemije Covida-19 povećava rizike od korupcije, a posebice je ranjiv sektor zdravstva, najviše zbog potrebe za hitnom opskrbom medicinskim materijalom, pojednostavljenjem pravila nabave, pretrpanih bolničkih ustanova ustanova i preopterećenog medicinskiog osoblja", ističu iz GRECO-a.

Zbog pandemije, a s obzirom na koncentraciju moći, ukidanje određenih prava i sloboda te ubrizgavanja velikih svota novca u ekonomiju kako bi se kriza prebrodila, ne smiju se podcijeniti rizici od porasta korupcije", upozorio je predsjednik te skupine, inače sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Marin Mrčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz GRECO-a podsjećaju da koruptivne prakse mogu pogoditi sve javne i privatne sektore i da se mogu pojaviti u obliku podmićivanja u uslužnim djelatnostima povezanim sa zdravstvom, sukoba interesa i lobiranja u istraživanju i razvoju novih proizvoda, komercijalizacije medicinskih proizvoda i prevara povezanih s covidom-19, tj. reklamiranja krivotvorenih lijekova. Stoga pozivaju središnje, ali i regionalne te lokalne vlasti, na maksimalnu transparentnost i komunikaciju prilikom donošenja odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo