Nevladina udruga / GONG: Predsjednički izbori protječu mirno

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Iz Gonga će tijekom dana pružati informativnu podršku biračima i zaprimati neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih

22.12.2019.
12:28
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Izborno prijepodne protječe mirno, osim u dva slučaja zakašnjelog otvaranja biračkih mjesta, prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, priopćili su u nedjelju iz nevladine udruge Gong čiji promatrači nadziru današnje hrvatske predsjedničke izbore.

Građani dojavljuju i da nisu bili informirani o procedurama i rokovima za prijavu promjene mjesta na kojem planiraju glasati, kao ni o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore, dodaju iz Gonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je prethodno potvrđeno da su, suprotno zakonu, u biračke odbore bili imenovani stranački kadrovi, a da ih je DIP zbog toga razriješio s dužnosti, pozivamo građanke da dojave ukoliko primijete slične nepravilnosti", dodaje se u priopćenju.

Gong je dobio i dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini. "Troškovi prijevoza birača do birališta zapravo su troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje", kažu iz Gonga, no, kako ističu "to se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu koristiti svi birači pod jednakim uvjetima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovim hrvatskim predsjedničkim izborima, "zabilježen je porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji. I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen. Navedenim izazovima posebnu pažnju će posvetiti Gongove promatračice i promatrači koji u mobilnim timovima promatraju biračka mjesta u Bosni i Hercegovini te Srbiji", dodaje se u priopćenju.

Iz Gonga će tijekom dana pružati informativnu podršku biračima i zaprimati neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Podsjećaju da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo, kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo