BEZ DEMOKRATSKOG KARAKTERA / GONG: Prekršen je Ustav

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL
22.10.2011.
13:26
PIXSELL
VOYO logo

Udruga GONG ocijenila je da je odluka o skidanju imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću donesena u Saboru u suprotnosti s Ustavom RH i da je njome vladajuća većina predvođena HDZ-om dovela u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske.

Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru. Riječ je o tzv. 'imunitetu neodgovornosti' koji Sabor nema pravo ukidati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zastupniku Jovanoviću imunitet je ukinut zbog njegovih riječi optužbe vrha vladajuće stranke kao kriminalne organizacije, za što ga ta ista stranka tuži za klevetu.

Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava te nekih dosegnutih standarda hrvatske parlamentarne demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo