BORBA PROTIV KORUPCIJE / GONG zbog Plenkovića pisao antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe: 'Skrivaju ključne informacije'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tvrde da Plenković sustavno potkopava rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te da napada GONG

1.10.2019.
16:17
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

GONG je u utorak izvijestio kako su od specijaliziranog antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO zatražili podršku radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te osudu premijera Andreja Plenkovića zbog napada na to neovisno anitkorupcijsko tijelo. 

GONG je na svojim internetskim stranicama objavio pismo koje je uputio  antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe upozoravajući ih da Plenković sustavno potkopava rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te da napada GONG zbog inzistiranja na transparentnosti u slučaju ''Šuica''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu navode kako se retorika predsjednika Vlade Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića oko Povjerenstva za sukob interesa negativno odražava na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Osvrnuli su se i na slučaj u kojem je Povjerenstvo protiv premijera, potpredsjenika Vlade Davora Božinovića i troje bivših ministara: Tomislava Tolušića, Nade Murganić i Lovre Kušćevića pokrenulo postupak jer im institucije kojima su ovi dužnosnici na čelu nisu dostavile putne naloge i račune svojeg putovanja u Helsinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto da (Povjerenstvu) dostavi tražene dokumente, Vlada preko biranih medija objavljuje djelomične putne naloge. Skrivaju se ključne informacije. Pritom, premijer javno poručuje da su zahtjevi Povjerenstva apsurdni, da su im sve nacrtali i da neće dostavljati nikakve dokumente", navode iz GONG-a.

Plenković proziva Natašu Novaković jer propituje njegovu ulogu u aferi "Agrokor"

Plenković je, ističu, krenuo prozivati predsjednicu Povjerenstva Natašu Novaković nakon što je počela propitivati njegovu ulogu u aferi "Agrokor", u kojoj je grupa privatnih konzultanata koja je u tajnosti pisala lex Agrokor kasnije angažirana na milijunskim poslovima u Agrokoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG tvrdi da je Plenković traženjem izuzeća i optužujući Natašu Novaković za sukob interesa izazvao dugotrajnu blokadu rješavanja njegovog slučaja s obzirom na to da pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva nije zakonski riješeno.

"Borba protiv korupcije i klijentelizma krucijalna je za Hrvatsku, najmlađu članicu Europske unije. Zato pozivamo GRECO da pruži podršku radu Povjerenstva i osudi neprimjerene napade premijera na neovisno antikorupcijsko tijelo", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG se osvrnuo i na izjave koje im je uputio Plenković nakon što su pokušali doznati detalje o imovinskoj kartici kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice.

"Ovo nije prvi slučaj Vladina verbalnog zlostavljanja civilnog društva", poručili su iz GONGA-a GRECO-u dok su Plenkovićeve izjave ocijenili uvredama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo