PERFORMANS ISPRED SABORA / FOTO GONG žestoko po Plenkoviću: 'Oligarhija vlada pomoću političke trgovine'

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Način na koji Plenković održava parlamentarnu većinu urušava povjerenje građana u demokraciju, kazala je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković

30.5.2019.
12:20
RTL
VOYO logo

Gong je u četvrtak u povodu Dana Hrvatskog sabora ispred te zakonodavne institucije upozorio da sadašnji saziv Sabora najviše dovodi u pitanje smisao parlamentarnog predstavništva i rezultata izbora, ustvrdivši da "danas imamo oligarhiju koja vlada pomoću političke trgovine".

Članovi Gonga su pritom ispred Hrvatskoga sabora izložili maske političara, kako su istaknuli, odgovornih za urušavanje povjerenja građana u izborne rezultate i demokraciju. "Došli smo do toga da imamo oligarhiju koja, ne kao politička manjina nego kao manjina temeljena na političkoj trgovini, donosi odluke izbjegavajući bilo kakvu odgovornost prema građanima", rekla je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

GONG žestoko po Plenkoviću: 'Oligarhija vlada pomoću političke trgovine'

Gong je 2003. nagrađen Zlatnim grbom Hrvatskog sabora za poseban doprinos razvoju parlamentarizma, demokracije, tolerancije, snošljivosti i zaštite ljudskih prava, stoga, kaže Berković, ima posebnu odgovornost upozoriti da sadašnji saziv izdaje temeljnu poantu parlamentarizma.

Berković je upozorila da su danas, 29 godina nakon uvođenja višestranačja, u Hrvatskom saboru oboreni svi rekordi u broju zastupnika koji su promijenili klubove, neki i više puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Način na koji Andrej Plenković održava parlamentarnu većinu urušava povjerenje građana u izborne rezultate i demokraciju, ustvrdila je.

Većinu osiguravaju optuženici za korupciju

"Vladajuću većinu osiguravaju optuženici za korupciju Milan Bandić i Tomislav Saucha. Upravo je Saucha, za kojeg su glasali SDP-ovi birači, svojim glasom spasio od smjene ministra financija Zdravka Marića i sačuvao HDZ-ovu Vladu. A HNS, koji je na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om, postao je novi koalicijski partner vladajućima. Saborski klub zagrebačkog gradonačelnika počeo je gomilati 'žetončiće'  pa danas imaju 11 zastupnika iako su građanke i građani birali dva", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je da izbori nisu jedini način da birači iskažu svoje mišljenje te da od saborskih zastupnika treba zahtijevati da budu otvoreniji, transparentniji i da odgovaraju za svoja djela ili propuste.

Pritom je navela primjer Europskog parlamenta, gdje se rezultati glasanja objavljuju u stvarnom vremenu, dok na stranicama našeg Sabora nedostaju temeljni podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice, rezultati glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću ni danas nisu objavljeni, samo podatak 75 zastupnika glasalo je za, a 75 protiv. Kao da zastupnici pred građanima žele sakriti svoju ulogu u epizodi koja je umalo srušila Vladu", dodala je Berković i podsjetila kako Saboru i dalje nedostaju etički kodeks i kultura komunikacije. 

"Želimo Sabor u kojem nećemo slušati nasilne poruke, poruke koje isključuju druge, što se onda preslikava i na javnu komunikaciju. Želimo da mladi imaju bolje političke predstavnike", poručila je Berković izrazivši nadu da će trend stalnog pada povjerenja građana u institucije napokon biti zaustavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo