STREPE ZBOG SLABOG URODA / Goranski poljoprivrednici na mukama zbog suše: 'Morat ćemo zatvoriti firme, negdje drugdje potražiti sreću'

Velika suša pogodila je ovoga ljeta i naizgled svježi Gorski kotar. Poljoprivrednici strepe jer je nekima urod i 70 posto slabiji nego inače

13.9.2022.
7:20
VOYO logo

Ivan Butković je poljoprivrednik iz Sungera, a Željko Mihelić ima farmu u Fužinama, na kojoj se, osim stočarstvom, bavi proizvodnjom sijena.

Inače prodaje oko tisuću tona sijena godišnje, što je oko milijun kuna zarade, ove ga godine ima samo 250 tona. Ne može nahraniti svoje stado, a nema ni za one koji od njega kupuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovim što imamo ne bismo mogli preživjeti. Uvijek se kod nas računalo da je 17.1. polovica zime i onda morate imati pola hrane, a mi smo sada na negdje polovici od onoga. Tako da mi ćemo vjerojatno u 11. mjesecu prodat dio stada ili sve i krenut u neka bolja vremena ispočetka", kazao je Željko.

Iz proračuna Primorsko-goranske županije izdvojeno je 400 tisuća kuna pomoći i pozivaju goranske poljoprivrednike da prijave štetu svojim općinama i gradovima, kako bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda, a time i dobiti novčana pomoć Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ah, ta pelud... /

Suša ne stvara probleme samo poljoprivrednicima: Alergičari na mukama, ambrozije nikad više

Image
ah, ta pelud... /

Suša ne stvara probleme samo poljoprivrednicima: Alergičari na mukama, ambrozije nikad više

"Imamo do sad već nekakvih pet-šest koji su se prijavili i velikih i mali. Izaći ćemo utvrditi stvarno stanje", kazao je David Bregovac, načelnik Općine Fužine.

A već na prvi pogled Butković vidi stanje svog krumpira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku gnojivo je poskupjelo, pesticidi, to je sve tri četiri puta skuplje nego prošle godine i sad je došla suša, tri mjeseca je u biti bilo bez kiše. Urod je slab, tim više što inače u Gorskom kotaru, zemlja je siromašna. Kako stvari stoje, nas je par proizvođača, mi ćemo morati zatvorit svoje firme, obrte i negdje drugdje potražiti svoju sreću", kazao je Butković.

Jer jednokratne pomoći nisu, kaže, dovoljne. Mora se uložiti u skladišta i navodnjavanje. U suprotnom i ovo malo proizvođača će odustati. Ostat će tek kulisa za oduvijek zainteresirane redatelje kaubojskih filmova, koji će snimati ispašu u kraju bez pašnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo