Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
"zloporabio je govornicu UN-a"

Gordan Grlić Radman: 'Komšić je iznio osobni stav kada je govorio o NDH'

'Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Hina/ 29.9.2019. u 16:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zloporabio je UN jer je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva", rekao je u nedjelju hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, referirajući se na Komšićevu izjavu da danas pojedinci u Hrvatskoj niječu činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima.

Komšić je, kako je u subotu priopćeno iz njegova ureda, ustvrdio na sastanku s UN-ovim dužnosnikom u New Yorku da se u današnjoj Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici.

"Komšić je zloporabio govornicu Opće skupštine UN-a jer je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav", rekao je Grlić Radman u nedjelju u izjavi novinarima.

U priopćenju iz Komšićeva ureda u Sarajevu kaže se da se on u New Yorku susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom te da su obojica konstatirali kako je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime"

"Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima tijekom Drugog svjetskog rata u sklopu kvislinške tvorevine NDH", stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Grlić Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje "pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zauzima pojedino demokratsko društvo", a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

Upravo se čita

Image
bivši ministar

Kovač za RTL o ruskoj aneksiji: 'Kada Ukrajina službeno postane članica NATO-a počinje svjetski rat'

"Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako stoji i u Ustavu. Mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću i da svojim položajem političara u BiH,  svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu. On djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje", zaključio je Grlić Radman.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio Deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govoreći o Komšiću, upozorio je da "Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod".

Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravna tri konstitutivna naroda. Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. "Onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti", rekao je.

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, u kojoj su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio.

Hina/ 29.9.2019. u 16:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Drama u Sikirevcima

Slavonac našao poruke koje je svećenik slao njegovoj supruzi: 'Nagovarao ju je na grupnjak, slao snimke...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba