RAST CIJENA / Gorivo će poskupjeti još 50, prirodni plin 100, ulje 30, a piletina 40 posto: Svjetska banka nema baš lijepe prognoze

Rat u Ukrajini uzrokovat će najveće cjenovne šokove u zadnjih 50 godina, prognozira Svjetska banka

27.4.2022.
22:30
VOYO logo

Sedamdesete godine prošlog stoljeća. Godine velike inflacije, godine naftnih kriza. Godine koje Amerikanci pamte po ogromnim kamatama, skupom benzinom i nemogućim cijenama života. 

U Jugoslaviji u to vrijeme isti problemi: oskudica deviza i nafte, toalet papira i deterdženta, vozi se par nepar. Probleme su tada uzrokovale tenzije na Bliskom istoku - a baš te 70-te godine - opet se ponavljaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini uzrokovat će najveće cjenovne šokove u zadnjih 50 godina, prognozira Svjetska banka. Rastu cijene svega - od prirodnog plina do pamuka, od ulja do pšenice.Jedino što neće poskupjeti je: drvo, čaj i riža. 

Misle da će ovu godinu prosjek cijene barela nafte biti 100 dolara. Cijene goriva mogle bi narasti za više od 50%. a to diže cijene života ljudima i poslovanja tvrtkama. Prirodni plin, predviđaju, narast će dvostruko. Ugljen 80%, a umjetna gnojiva 69%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju rast cijena žitarica: pšenica 50%, ječma 30, ulja 30% - i poskupljenje piletine od gotovo 50%. Da nije dobro pokazuje i UN-ov indeks cijena hrane - koji je najveći otkad su ga počeli mjeriti prije 60 godina. A cijene će ostati takve do kraja 2024. 

"Postoje velike sličnosti između naftne krize 1973. kad su cijene nafte zbog Jomkipurskog rata od 7 dolara skočile na 30, pa od 30 na 60, sa 60 na 140 dolara po barelu i izazvale dugoročnu stagnaciju koje nazivamo izgubljenim desetljećima. Sadašnji rast cijena hrane i energenata je posljedica geopolitičkih okolnosti koje se događaju, invazije Rusije na Ukrajinu i to će proizvesti dugoročne učinke. Zasigurno će se cijene nafte i ostalih energenata mijenjati", kazao je za Direkt Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo