Malo ćemo se morati strpjeti / Prelijepa zvjerka u karanteni: Zbog iznenadne zaraze dugoiščekivani ris ipak ne stiže - za sada!

Image
Foto: LIFE Lynx - hrvatski terenski blog / Facebook

U Hrvatsku je ove subote trebao stići Doru, ris iz Rumunjske, no na njegov ćemo dolazak još malo pričekati

13.4.2019.
8:35
LIFE Lynx - hrvatski terenski blog / Facebook
VOYO logo

Posljednjih dana LIFE Lynx tim je bio u potpunosti posvećen organizaciji transporta risa Dora iz Rumunjske i njegovom ispuštanju na području NP Risnjak. Iako je ispuštanje bilo predviđeno za subotu 13. travnja, došlo je do promjene plana, obavijestili su iz tima koji se bavi spašavanjem dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja. Ime Doru na rumunjskom znači potreban.

Image

Kreće realizacija projekta vrijednog oko 8 milijuna kuna: Vuk, medo i ris dobivaju multimedijalni centar

Image

Kreće realizacija projekta vrijednog oko 8 milijuna kuna: Vuk, medo i ris dobivaju multimedijalni centar

Naime, zadnji pristigli nalazi ukazali su da je Doru zaražen parvovirozom. No, kažu da nema razloga za brigu jer Doru ne pokazuje simptome bolesti, redovito uzima hranu i normalno se ponaša, ali morat će provesti još neko vrijeme u karanteni u Rumunjskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi bio spreman za prijevoz, potrebna su dva uzastopna, negativna rezultata pretrage na uzročnika parvoviroze. Projektni tim ima predviđeni protokol za ovakve slučajeve jer je to realni rizik kojeg treba uzeti u obzir prilikom rada sa životinjama, kako divljim tako i domaćim. Između ostaloga, to i je svrha karantene – dijagnostika i sprječavanje potencijalnih rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parvoviroza, poznata kao mačja panleukopenija ili 'mačićak', virusno je oboljenje prisutno kod divljih i domaćih životinja na području Europe te je također zastupljeno u Hrvatskoj, o čemu svjedoči podatak da je kod sedam smeđih medvjeda iz NP Plitvička jezera i NP Risnjak, od pretraženih 22, dokazana prisutnost protutijela na parvovirus.

Spomenuto oboljenje je poznato i vlasnicima pasa i mačaka čiji su ljubimci osjetljivi na parvovirozu u ranoj dobi, kada virus zbog izraženih želučano-crijevnih smetnji u velikom postotku dovodi do ugibanja životinje. U slučajevima kada životinja ne pokazuje simptome bolesti, kao što je to slučaj kod Dorua, najčešće nastupa ozdravljenje te takva jedinka stječe doživotni imunitet (ne može više oboljeti od parvoviroze) i prestaje biti izvor zaraze za druge životinje, objasnili su iz LIFE Lynx tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svim novostima i dalje će obavještavati javnost, a nadaju se da će nakon ove male prepreke ubrzo moći odrediti novi datum transporta i ispuštanja Dorua kojega i dalje čekaju šume Gorskog kotara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama izuzetno je mala i ugrožena, a stručnjaci tumače da je razlog nestabilnost malobrojne populacije čiji je jedini spas dovođenje svježih gena iz druge, stabilne populacije.

Zaustavljanje izumiranja populacije risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije postići će se naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. Dovezene životinje pratit će se uz pomoć GPS ogrlica, a znanstvenici će provoditi i brojne genetske i ekološke analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo