veliki skok osobne potrošnje / Gospodarstvo naraslo rekordnih 16 posto! Je li oporavak moguć prije kraja iduće godine? Evo što za RTL kaže ekonomski analitičar Brkić

Ne treba zaboraviti da smo u isto vrijeme lani zabilježili najveći pad gospodarstva - veći od 14 posto

27.8.2021.
18:50
VOYO logo

Hrvatsko je gospodarstvo u drugom kvartalu ove godine imalo rekordan rast, veći od 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U Vladi su toliko optimistični da računaju na veliki rast BDP-a i na godišnjoj razini, ali i puni oporavak od pandemijske krize već sljedeće godine.

Ipak, ne treba zaboraviti da smo u isto vrijeme lani zabilježili najveći pad gospodarstva - veći od 14 posto - pa analitičari upozoravaju da još nije vrijeme za "otvaranje šampanjca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je osobna potrošnja porasla vidi se i u ovom istarskom restoranu. Čak i kad je manje ljudi - blagajna se dobro puni.

"Moramo priznati da troše više, nije više problem potrošiti, nije problem ni naručiti buteljku vina i to su stvarno kvalitetni gosti", govori vlasnik restorana Marko Šimonović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Luigi priznaje da ove godine na godišnjem odmoru više troši, jer lani nije ni putovao.

"Da, da, potvrđujem ovu situaciju. Očito je da postoji potreba za nadoknadom, ono što se prisilno uštedjelo prošle godine ove se godine troši. Dakle rekao bih da se troši i dvostruko više", govori Luigi Ascione iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobna je potrošnja u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 18,4%, izvoz je rastao brže od uvoza - izvezli smo 40,9 posto više roba i usluga. Državna potrošnja ima stabilan rast, kaže Marić od 4%, a sektori koji su najviše rasli su građevinarstvo sa 16 posto, te trgovina, smještaj i priprema hrane - 37, 5.

Sve je to, kaže ministar financija i iznad njegovih očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša očekivanja su bila negdje oko12 posto rasta, a vidimo da je rast ostvaren nešto više od 16% 16,1%", rekao je Zdravko Marić.

Image
izjava ministra /

Hrvatska bilježi rekordan skok BDP-a, Marić: 'Ako nastavimo ovako oporavit ćemo se i prije kraja 2022.'

Image
izjava ministra /

Hrvatska bilježi rekordan skok BDP-a, Marić: 'Ako nastavimo ovako oporavit ćemo se i prije kraja 2022.'

Po rastu gospodarstva - peti smo u Europi tvrdi Marić – odmah uz bok s Francuskom, Španjolskom, Mađarskom I Italijom, pa ministar gospodarstva kaže – čestitamo svima nama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su cijelo ovo vrijeme koristili svaku priliku da šire negativno raspoloženje I apatiju, ja bi ih sad zamolio da malo stanu", poručuje ministar Tomislav Ćorić.

No činjenica je da smo lani u drugom kvartalu imali i rekordan pad gospodarstva od 14 posto, pa je ovoliki rast, kaže ekonomski analitičar bio očekivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba biti realan i reći da to naravno na godišnjoj razini, nažalost, ne može biti taj iznos pa da će ta stopa rasta vjerojatno doći na one očekivane razine koje su ipak jednoznamenkaste. Dakle, prije svega je ovoj rezultat u odnosu na ono bazno razdoblje", poručuje ekonomski analitičar Luka Brkić.

No Marić je optimističan i za nastavak godine. Fiskalizirano je 2,3 posto više nego rekordne 2019. godine, a i godišnja stopa rasta BDP-a mogla bi, kaže biti veća od predviđenih 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time bi se ostvarila ona naša originalna procjena a to je da bi mi već sljedeću godinu, a prema ovim trendovima i prije kraja iduće godine dosegnuli razinu iz 2019. Dakle puni oporavak", kaže ministar.

Naravno, osim ako mu račune ne pomuti ponovno zaključavanje gospodarstva zbog pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo