spašavanje turista / Gotova potraga za Slovenkom u BiH. Pronađena mrtva na istom mjestu gdje je prošle godine spašena

U Hrvatskoj skočio broj intervencija zbog stranaca

13.8.2022.
21:00
VOYO logo

Zaustavljena je potraga za Slovenkom u susjednoj BiH. Pripadnici GSS-a iz Mostara su je pronašli mrtvu na planini Velež, i to na istom mjestu s kojeg su je spasili prije pola godine.

Provjerili smo koliko često HGSS spašava iste ljude više puta i na istim lokacijama, a doznajemo i da je prvi put u Hrvatskoj skočio broj intervencija zbog stranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom mjestu gdje su je spašavali i u veljači. Planina Velež, slovenska državljanka i intervencija mostarskog GSS-a. Pronašli su je mrtvu u tunelu u bivšem vojnom objektu. Njezina majka je rekla da su se zadnji put čule prije tri dana. Kćer joj je tada rekla da je na Veležu.

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja kažu izlaze na svaki poziv, no događalo se da se ponavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo takve slučajeve. Na svu sreću nije bio ishod sa smrtnim slučajem. Konkretno imamo slučaj prije deset godina gdje smo trojicu stranaca u Nacionalnom parku Paklenica, točnije u Anića kuku spašavali dva dana u istom smjeru", kazao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Ove godine bilježe porast intervencija na moru i to najviše zbog supova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
spašeni su /

FOTO Maloljetnike na dasci za veslanje valovi izbacili na obalu Brača. Reagirao splitski HGSS

Image
spašeni su /

FOTO Maloljetnike na dasci za veslanje valovi izbacili na obalu Brača. Reagirao splitski HGSS

"Najviše se odnose na ture kajacima i na supove, jer ljudi očito zbog nepoznavanja ili meteoroloških prilika ili nepraćenja prognoze jednostavno krenu na put onda kad to nije pametno", poručuje Jadran Kapović, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku HGSS-a.

U iznimno teškim uvjetima, dok je trajalo nevrijeme i danas spašavanje njemačke državljanke na Cetini. Na nosilima su je izvukli kroz prosjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se nastavi porast spašavanja stranaca do kraja godine svaka peta intervencija bi mogla biti upravo zbog njih.

"Mislim da će ove godine statistika koja kaže da spašavamo 15 posto stranaca, a 85 posto domaćeg stanovništva prijeći na 20 posto stranaca i 80 posto domaćeg stanovništva. Što je opet i dalje veliki broj domaćih ljudi", tvrdi Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo ljeto na teren su izlazili su i zbog roditelja koji s malom djecom na kajacima ili supovima odlaze s otoka.

"Zahtjevne su zato što se nikad ne događaju po lijepom vremenu. To nas često prati i mi to zovemo GSS vrijeme. Vani smo samo mi i one koje tražimo. Zamislite koliko je teško naći nekoga između Brača i Splita", objašnjava Kapović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada god i zbog čega god intervenirali, sve akcije HGSS-a su za sve besplatne.

"Poruka je uvijek jednaka. Nemojte podcijeniti prirodu, nemojte precijeniti svije sposobnosti. Uzmite i koristite adekvatnu opremu na pravilan način. Uvijek imati dovoljno vode, uvijek imati rezervnu robu, nešto hrane. Punu bateriju mobitela. Ne trošiti bateriju na selfije i na slikanje. Ako vam zatreba zovite 112 i ostanite tu gdje jeste", poručuje Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da što manje budu potrebni nadaju se da ovakav proizvod neće uskoro na tržište. Pozivaju sve da radije plove s Jadrolinijom.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo