pomilovanje Mustača i Perkovića / Gotovina poziva na milosrđe, a Krunoslav Olujić kaže: 'Tuđman mi je rekao - da nije bilo Perkovića, ne bi bilo ni mene'

Gotovina poručuje da, pod pretpostavkom da su Perković i Mustač ispravno osuđeni, da je njegov 'stav da pravda i ljudskost zahtijevaju da se pruži milosrđe'

19.4.2022.
18:37
VOYO logo

Anto Nobilo osobno je predao zahtjev obitelji Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za pomilovanjem, nekoliko sati nakon što je pismo generala dostavljeno na Pantovčak. Iako predsjednik Zoran Milanović još nikoga nije pomilovao, odvjetnik Anto Nobilo optimističan je.

"Njegova izjava je bila da on, 'u principu', neće pomilovati. Čim je rekao 'u principu' znači postoji mogućnost izuzetka", komentirao je odvjetnik Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda predsjednika još nema nikakvih službenih reakcija. Neslužbeno, razgovarat će s generalima, ali pojedinačno, ne na posebnom sastanku. Svoj potpis prvi put objasnio je i Ante Gotovina, koji kaže: 'Da, treba ih pomilovati!'

Image
'GLASNI SU TEORETIČARI' /

Gotovina objasnio zašto je tražio pomilovanje Mustača i Perkovića: 'Pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe'

Image
'GLASNI SU TEORETIČARI' /

Gotovina objasnio zašto je tražio pomilovanje Mustača i Perkovića: 'Pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe'

"Danas su glasni teoretičari, koji imaju mišljenje o svemu – bilo bi dobro da se nauče slušati i čuti onog iz druge perspektive - ostati ponizni i, ako su vjernici, zahvaliti Gospodinu što su pošteđeni osobnog iskustva onog o čemu govore. I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanjem ovoj dvojici hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe", naveo je Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su dvojica generala povukla potpise, Nobilo tvrdi - nitko od njih ne spori sadržaj, za razliku od generala, koji je i potpredsjednik Vlade.  

"Njihov doprinos u Domovinskom ratu ni na koji način ne može ih abolirati od zločina koji su počinili u vrijeme režima bivše SFRJ", smatra Tomo Medved (HDZ), ministar hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved potpise generala naziva plemenitom namjerom, ali kaže da je u pitanju politička inicijativa koja stvara razdor među braniteljskom populacijom.

"Možemo zaključiti da je ona kreirana između ureda odvjetnika i predsjednika Republike", smatra Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjo Tuđman bi pomilovanje potpisao, tvrdi Tuđmanov bliski suradnik Krunislav Olujić, koji kaže da je Perković bio zaslužan što je Tuđman dobio putovnicu.

"Usput mi je rekao 'znaju li oni uopće tko je Perković'.' Tada mi je rekao 'da nije bilo gospodina Perkovića, ne bi bilo mene, da nije bilo mene, ne bi bilo HDZ-a, da nije bilo HDZ-a, ne bi bilo Hrvatske'", govori Olujić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Domovinskom pokretu čude se generalima, a SDP-ovci misle da su HDZ-ovci u strahu.

"Tko zna što bi se još moglo naći u toj UDBA-škoj priči, odnosno, tko je od velikih Hrvata bio suradnik u nekim prošlim vremenima UDBA-e", rekao je saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi me da su ti potpisnici baš hrvatski generali, a još više me čudi, dakle jedino gore od potpisa je povlačenje potpisa", smatra Igor Peternel, član Predsjedništva Domovinskog pokreta. 

Odluka je na predsjedniku. Za konzultacije ima još neko vrijeme dok službeni zahtjev ne dođe iz Ministarstva do Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A evo kako je zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača komentirao premijer Andrej Plenković. 

"Predsjednik Tuđman vodio je politiku pomirbe, ali ova tema ima sasvim jednu drugu pozadinu, a to su zločini", rekao je premijer. Na pitanje, je li ovaj zahtjev ispolitiziran, odgovorio je: "Neka se očituje onaj, kojem je taj zahtjev upućen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike