U ČEMU JE PROBLEM? / Nevjerojatno! Daruje 15.000 knjiga vrijednih 10 milijuna kuna, ali ih nitko - ne želi

Pregovori s Gradom Pulom i Sveučilišnom knjižnicom nikada nisu završenI

1.8.2019.
9:05
VOYO logo

Akademik Josip Bratulić u svome domu u Zagrebu čuva više od 15.000 knjiga. Njihova se vrijednost procjenjuje u milijunima kuna, ali ih već 10 godina nitko ne želi preuzeti.

Pregovori s Gradom Pulom i Sveučilišnom knjižnicom nikada nisu završeni. Prvo su trebale biti kupljene, zatim darovane, ali se čini da neprocjenjiva vrijednost ipak - ima cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S knjigama se ne da sagraditi kuća, čim nešto sagradite, ono se rasipa svuda. Često puta da bi se došlo do neke knjige, meni je potrebno po njima i hodati, ali uvijek pažljivo hodam i znam da ih neću oštetiti', kaže profesor Bratulić, koji ima neprocjenjivo blago.

Tijekom 70 godina skupio je više od 15.000 knjiga. Pravu brojku, kaže, ne može znati, ali zato jako dobro zna gdje su najvrjednije. Svete knjige, molitvenici, književnost, povijest i kultura - samo su dio kolekcije ovoga filologa, povjesničara književnosti i hrvatske kulture koji je i sam napisao nekoliko knjiga. Već 10 godina svojim knjigama, kaže, pokušava pronaći novi dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rođenom Istraninu, Sveučilišna knjižnica u Puli bila je prvi izbor: ''Najprije sam rekao trećinu cijene, na to nisu odgovorili. Onda sam smanjio na petinu cijene i evo ništa, sad ih samo želim udomiti''.

''Knjižnica ima nekoliko depozitnih spremišta i tu bi se moglo staviti ako dođe do donacije i ako akademik bude voljan. Za privremeno postoje depozitna spremišta u kojima se može smjestiti'', kaže Bruno Dobrić, voditelj Sveučilišne knjižnice Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ni to nije rješenje. Profesor Bratulić želi da Istarska županija kao i Grad Pula osiguraju prostor u kojem će njegove knjige ponovno "oživjeti". Prava procjena nikada nije napravljena iako se vrlo vjerojatno radi o milijunima kuna. Iako, ističe prof. Bratulić, "ono što je u knjizi zapisano, pravu vrijednost nema". 

''Knjiga, doduše, samo ona govori dok vi razgovarate s njom. Ali uvijek smatram da je netko pametan to napisao pa onda i vi razgovarate s pametnim čovjekom'', zaključuje profesor Bratulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pametan će biti i potez kada ove dragocjene knjige dobiju novi i primjeren dom. Istarska županija spremna je na suradnju, ali najprije treba - osigurati novac.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo