RTL dosje / Grabar-Kitarović: Čitala je bajke, dijelila savjete, poklonila se gdje je trebalo i sa svima je razgovarala

Predsjednica ima još godinu dana mandata i svu svoju koncentraciju ulaže u to

10.12.2018.
6:30
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović imala je ukupno 31 posjet i susret u samo tri dana koliko je izmjestila svoj ured u sisačko-moslavačkoj županiji.

Ne, to nije službena kampanja, predsjednica tvrdi ona kreće nakon izbora za EU parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nije to dugo. Dosad se nije dogodilo da predsjednici, pogotovo oni koji su u uredu, najavljuju kandidaturu tako rano. Gledajte, ostala mi je godina dana posla, moram se koncentrirati na to", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović sredinom studenog.

Prva žena na Pantovčaku i najmlađa osoba na čelu hrvatske države. HDZ-ova kandidatkinja dobila je 1,1 milijun glasova, 32 tisuće više od Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imala je tada pokoji kilogram više, nosila punđu i obećala skromniju predsjedničku rezidenciju.

"Držim da je to mudar potez jer možemo uštedjeti", izjavila je to predsjednica u siječnju 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi joj je potez bio izbacivanje Titove biste iz Ureda. Od preseljenja u Visoku ulicu se odustalo, ali se dio Park šume Pantovčak otvara građanima.

"Ja sam se nadala sada do kraja godine, nadam se u proljeće, problem je katastar zemljišne knjige, rad s birokracijom", kazala je Grabar-Kitarović prije samo nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri godine mandata 50-godišnja Grabar-Kitarović srela se sa svim najmoćnijim svjetskim političarima. Od njemačke kancelarke, iranskog predsjednika do Vladimira Putina. S Trumpom se srela nekoliko puta.

Dovoljno da ju američki časopis Forbes stavi među sto najmoćnijih žena svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je u nekoliko važnih multilateralnih događaja ostavila snažan dojam i Hrvatsku pozicionirala kao važnu državu", kazao je za predsjednicu Božo Skoko, politički analitičar.

Supruga Jakova na tim se putovanjima nije viđalo puno. Uz nju je bio kod britanske kraljice. Kasnije je izrezan sa službene fotografije. Moglo ga se vidjeti uz njihovu djecu, sada 15 godišnjeg Luku i 17 godišnju Katarinu, juniorsku prvakinju Hrvatske u umjetničkom klizanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mandatu je surađivala s čak tri premijera i sa svima je imala nesuglasica. Još je u kampanji obećala:

"Neću se libiti lupiti šakom o stol i pozvati na odgovornost i premijera i bilo kojeg ministra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Milanovića je tražila ostavku, zamjerio joj se i Tim Orešković zbog šefa tajnih službi, a ni Plenkovića nije natjerala na zajedničku sjednicu vlade.

U drugoj godini mandata popularnost joj pada dok Vladi raste

"Na taj način dobiva birače, ona se trudi , otvara ključna pitanja, netko drugi ne otvara, ali to može i iritirati birače otvara stvari koja ne može riješiti", kazao je Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet  je osvojila na Svjetskog nogometnom prvenstvu u Rusiji. Na utakmice putuje charterom, zaneseno navija a ne libi se ući i u svlačionicu.

Zvijezda je i finala. U mokrom dresu euforično je sve izljubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kišobran, uopće mi nije trebao. Nije me bilo briga ni zašto, ni frizuru, ni za šminku, ni odjeću. One hlače su nepovratno uništene, mislim da tu kišu nisam ni osjetila koliko me ponio zanos", kazala je nakon Svjetskog nogometnog prvenstva.

Postaje najpoznatija predsjednica navijačica pa ju se uz Luku Modrića može vidjeti čak i na sličici Paninijevog albuma, a bez nje nije mogla proći ni ceremonija Zlatne lopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvatila je poluge koje ima i nema u rukama i maksimalno ih koristi, nastoji pokušava se profilirati kao zaštitno lice moderne Hrvatske. Plijeni pozornost inozemne javnosti i centara moći", tvrdi Skoko.

Na afere pa i one u kojoj je upleten njezin savjetnik, predsjedničina reakcija nije tako brza. No, kad želi nešto reći, ne libi se i uzeti mikrofon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje god se pojavila promovirala je hrvatske dizajnere. Uspjelo joj je zasjeniti i modnu ikonu Melaniju Trump. A iza svega kaže, ne stoje stilisti već se šminka sama. 

"Ujutro nafljaskam malo pudera tekućeg malo šminke i onda tako držimo kroz cijeli dan", kazala je Kolinda početkom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom uredu udomila je i psa iz azila. S djecom je izrađivala božićne kolače, pa su joj napisali i pjesmu.

"Naša predsjednica. Ona hoda na visokim petama rješava sve probleme, ona je super tu nema dileme", kazala joj je Ivana Tarandek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznala je i da ponekad zapjeva uz narodnjake

Grabar-Kitarović ostaje još godina mandata. Hoće li nastaviti i dalje? Za sada je prema anketama  favorit.

Gost RTL-a Danas bila je bivša predsjednica Vlade, Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona smatra kako je u Republici Hrvatskoj sva stvarna moć, kao i novac, koncentrirana u Vladi RH. Najmoćnija politička osoba u državi je premijer, a predsjednik ili predsjednica imaju ovlasti koje im daje Ustav i one su relativno male. Međutim, Kosor tvrdi kako se te ovlasti mogu itekako dobro koristiti.

„U Ustavu piše kako predsjednik RH predstavlja Hrvatsku u zemlji i u svijetu. Mislim da predsjednica u četiri godine nije dovoljno koristila tu funkciju, dapače, mislim da je ona na neki način estradizira tu funkciju. To je ozbiljna funkcija jer se bira izravno i za nju je glasalo više od milijun birača“, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i kako Kolinda Grabar-Kitarović za sada jako dobro stoji u utrci za predsjedničke izbore. No, istaknula je kako se još uvijek ne zna tko će joj biti protivnički kandidat i trenutno su sve samo spekulacije o tome što bi se moglo dogoditi. Ne zna čiju bi podršku imao Zoran Milanović, ali sigurno je da će predsjednica iza sebe imati cijeli HDZ.

Ostatak razgovora pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo