poruka predsjednice / Grabar-Kitarović: 'Hrvatskoj nisu potrebni bolni rezovi, već rezovi koji će olakšati bol'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Grabar-Kitarović je poručila da su Hrvatskoj potrebne reforme jer upravo njihov nedostatak i niska razina ulaganja privatnog sektora koči gospodarski razvoj

3.6.2015.
13:19
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u srijedu na otvaranju konferencije "Zaposlimo Hrvatsku" da Hrvatskoj nisu potrebni bolni rezovi već rezovi koji će olakšati bol te da našu budućnost i razvoj trebamo graditi na privatnom sektoru koji je temelj svih razvijenih gospodarstava.

"Naravno da neki rezovi mogu boljeti, ali velik broj reformi oko kojih se većinom slažemo zahtijeva upravo suprotno – rezove koji će olakšati bol. Rezove koji će omogućiti tvrtkama da budu konkurentnije na domaćem i međunarodnom tržištu, koje će omogućiti da se značajno poveća potražnja za radnom snagom u Hrvatskoj", kazala je Grabar-Kitarović na otvaranju konferencije koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdila je da pozitivni znaci iz posljednjih izvješća Europske komisije jasno ukazuju kako ti pomaci nisu ostvareni našim djelovanjem, već su učinci i rezultat oporavka posljedica vanjskih čimbenika iz europskog okruženja.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

(Robert Anic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim blagog, i u potpunosti nedovoljnog gospodarskog rasta, nema puno pozitivnih vijesti i najava. I dalje je prisutan nedostatak potrebnih reformi kao i vrlo niska razina ulaganja privatnog sektora. A upravo je taj element ključan za gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta", poručila je predsjednica.

Grabar-Kitarović je navela podatke Europske komisija koji govore o očekivanom iseljenju oko 200.000 ljudi iz Hrvatske do 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je, istaknula je, pripremiti teren za njihov ostanak i izbjeći oportunističke namjere koje bi takav odljev mogle pokazati kao uspjeh kroz smanjenu nezaposlenost ili smanjene socijalne troškove za nezaposlene.

"Trebamo stvoriti okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj. Drugi je zadatak stvaranje okvira koji će nam dugoročno omogućiti snažan i održiv gospodarski rast", poručila je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazovanje i demografija, naglasila je, ključni su za oporavak te za snažan dugoročan i održiv gospodarski rast.

"Ova dva zadatka i naši napori moraju biti usmjereni prema razvoju radnih mjesta u privatnom sektoru, jer će nas samo privatni sektor, s velikim naglaskom na malo i srednje poduzetništvo, povući naprijed u rješavanju problema nezaposlenosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je najavila da će već danas potvrditi i objaviti sastav gospodarskog savjetodavnog vijeća koje će joj, kazala je, svojim aktivnim sudjelovanjem pomoći u formiranju strateških odrednica s ciljem pokretanja hrvatskog gospodarstva.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

(Robert Anic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonimir Kusić istaknuo je potrebu mijenjanja mentalnog sklopa hrvatskog društva koji će uključivati kult rada, odgovornost, strpljivost i samozatajnost kao put izlaska iz krize, "kao što je slučaj u razvijenim zemljama".

"Danas se vodi bitka za Hrvatsku gotovo jednako važna kao što se vodila i u Domovinskom ratu - na gospodarstvenom planu vodimo bitku hoćemo li sami odlučivati svojom sudbinom ili će nam odlučivati oni koji su bolje organizirani", rekao je Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da kriza o kojoj govorimo nije samo uzrok nečijih grešaka, već da je uzrokovana i našim načinom života - životom na dug. "Moramo se naučiti da ćemo raditi više za manje. Ne postoje veliki potezi koji će riješiti probleme, radi se o tisuću malih poteza", poručio je Kusić.

Ustvrdio je da obrazovni sustav zanemaruje prirodne znanosti, tehnologiju i tehniku te upozorio da dolazimo u jedno tehnološki ovisno društvo u kojem ćemo se teško snaći ako nešto ne promijenimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović upozorio je da su niska razina radno aktivnog stanovništva i stopa nezaposlenosti od gotovo 20 posto, a nezaposlenost mladih od 32 posto - znakovi za uzbunu.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

(Robert Anic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promašene gospodarske politike, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, pravna, socijalna nesigurnost ne idu, kazao je, u prilog stvaranja gospodarske stabilnosti i razvoja.

Hrvatska gospodarska komora inicirala je projekt pod nazivom "Zaposlimo Hrvatsku", kao poticaj ključnim donosiocima odluka da se usredotoče na rješavanje dugotrajnog, tvrdokornog i krajnje ozbiljnog problema niske stope zaposlenosti i aktivnosti stanovništva Hrvatske. Nakon radionica i konferencija, rekao je Burilović, političkim strankama i relevantnim čimbenicima u društvu namjeravaju ponuditi prijedloge i rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je stvaranje svojevrsnog rasadnika ideja koji će okupljati gospodarstvenike, znanstvenike, stručnjake i sve one koji se žele uključiti u traženje odgovore na postavljena pitanja", naglasio je.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo