smiruju tenzije / Grabar-Kitarović i Pahor: 'Hrvatska i Slovenija moraju nastaviti surađivati unatoč arbitraži'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Arhiva

Hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik složili su se kako su Hrvatska i Slovenija prijateljske zemlje te da se odnosi moraju nastaviti u tom pravcu bez obzira na razmirice oko arbitraže

30.8.2015.
14:18
Zeljko Lukunic/PIXSELL/Arhiva
VOYO logo

Hrvatska i Slovenija trebaju graditi prijateljske odnose i odnose suradnje, bez obzira na različita stajališta oko pitanja arbitraže koja će biti lakše riješiti ako će prevladavati konstruktivni duh, složili su se u nedjelju u Alpbachu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin slovenski kolega Borut Pahor.

"Razgovarali smo vrlo konstruktivno i prijateljski jer Slovenija i Hrvatska jesu prijateljske zemlje i odnosi među nama moraju se nastaviti u tom pravcu, bez obzira na ove razlike koje trenutno imamo oko arbitražnog postupka, koje ostaju i dalje", rekla je hrvatska predsjednica u izjavi novinarima nakon sastanka održanog u okviru Europskog foruma Alpbach na kojem sudjeluje zajedno s Pahorom i austrijskim domaćinom, predsjednikom Heinzom Fischerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam stajalište hrvatske politike i tako kako je hrvatska politika jedinstvena oko svojeg stajališta tako je i slovenska politika jedinstvena oko nadanja i očekivanja da će arbitražni sud nastaviti svoj posao", rekao je Pahor, nakon susreta koji je bio sedmi neformalni susret dvoje šefova država. "Pravi put je put prijateljstva i suradnje bez obzira na razlike koje znamo. Ali, razlike će biti lakše premostiti ako će prevladavati duh prijateljstva, suradnje i povjerenja".

Dok Hrvatska arbitražu više ne smatra mogućim načinom za rješenje bilateralnog graničnog pitanja, Slovenija je zadnjih mjesec dana ustrajala na njegovu nastavku, navodeći da arbitražni sud mora nastaviti svoj rad i donijeti obvezujuću presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović je kazala da je danas naglasak bio stavljen na "konstruktinu suradnju", te dodala da je zadovoljna razvojem prijateljske suradnje "u okviru Europske unije, NATO-a i bilateralno".

Slovenski je predsjednik također naglasio kako mu je drago da je odlučeno da se ide dalje unatoč vrlo različitim stajalištima glede "jednog vrlo elementarnog pitanja" odnosa među dvije države, ali je naglasio da sve dok arbitražni sud radi i dok slovenska strana očekuje da će donijeti presudu ne želi ni izjavom niti postupkom utjecati na rad suda niti pogoršati odnosa Hrvatske i Slovenije koje su susjedi i čiji je interes da imaju prijateljske odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboje su kazali da su se složili oko nastavka Procesa Brdo-Brijuni te da su uputili poziv američkom potpredsjedniku Josephu Bidenu da sudjeluje na sljedećem sastanku tog procesa.

Također su potpisali zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, da se sazove sastanak Europskog vijeća s državama članicama Procesa Brdo-Brijuni."Drago mi je da smo danas odlučili nastaviti s Procesom Brdo-Brijuni ... koji ima veliki ne samo regionalni već međunarodni značaj", rekao je Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će sutra na Bledu gdje će oboje sudjelovati na Bled Strategic Forumu predati pismo Tusku u kojem pozivaju na održavanje tog summita koji bi bio posvećen procesu širenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

"Širenje EU-a je jedini pravi strateški odgovor na sva granična i druga pitanja koja postoje u ovom području", kazao je Pahor koji je dodao da je pozvao hrvatsku predsjednicu u radni posjet Sloveniji, kada ona bude ocijenila da je to "najkorisnije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski forum Alpbach 2015. je tradicionalno okupljanje političara, gospodarstvenika i ljudi iz akademske sfere koji ove godine ima u fokusu pitanje ravnopravnosti u društvu.

Grabar-Kitarović u Alpbachu će govoriti u raspravi na temu Budućnost Europe, a imat će i zajednički trojni sastanak s Pahorom i Fischerom. Na kraju posjeta susrest će se i s hrvatskim stipendistima ovogodišnjeg Europskog foruma Alpbach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo