Povodom Dana pobjede / Grabar-Kitarović odlikovala umirovljene generale Gotovinu i Markača

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednica RH odlikovala je umirovljene generale Gotovinu i Markača

3.8.2018.
12:12
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, priopćio je Ured predsjednice.

Predsjednica je odlikovala 14, promaknula 96 časnika, od kojih su (24 časnice) i pohvalila osam pripadnika OSRH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OSRH. Ukupno je odlikovano 14 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je brigadir Ivan Mihalina. Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Damir Terzić. Redom hrvatskog trolista odlikovani su brigadirka Senka Vučić, pukovnik Jurica Miškulin, pukovnik Tihomir Tomac i bojnik Goran Serenčeš. Redom hrvatskog pletera odlikovani su brigadir Igor Tabulov-Truta i stožerni narednik Miran Bušnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenicom Domovinskog rata odlikovani su časnički namjesnik Dražen Klanjec i Stjepan Bušić. Medalja „Iznimni Pothvat“ dodijeljena je skupniku Agimu Herjavecu i vojnicima Goranu Kataleniću, Marinu Matijaku te Marku Marenjaku.

U čin brigadnoga generala promaknuti su brigadir Ante Tolić i brigadir Željko Šikić, a u čin komodora promaknut je kapetan bojnoga broda Milan Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset pukovnika promaknuto je u čin brigadira: Mile Baričević, Dalibor Benko, Dražen Galović, Ivan Jenjić, Tomislav Kaštelan, Petar Matanović, Goran Poljančić, Mario Raguž, Bruno Špoljar i Mile Valentić.

Promaknuto je 13 bojnika u čin pukovnika, među kojima su dvije bojnice u čin pukovnice. Deset satnika promaknuto je u čin bojnika, jedan poručnik bojnog broda u čin kapetana korvete i tri satnika vojna specijalista u čin bojnika vojnog specijalista, među kojima su tri satnice u čin bojnice i tri satnice vojnih specijalista u čin bojnica vojnih specijalista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čin viših časnika promaknuto je ukupno 37 časnika od kojih je osam žena. Promaknuta su 34 natporučnika u čin satnika i jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda, među kojima je 11 natporučnica u čin satnice.

Promaknut je 21 poručnik u čin natporučnika, od kojih je pet poručnica u čin natporučnice. U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 56 časnika od kojih je 16 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je pohvaljeno osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.  Pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadiri Renato Zorić i Pavao Tokić, pukovnici Robert Poljak, Miljenko Kundid te bojnici Branko Cikojević i Ivan Vukelić, satnik Robert Budimir-Bekan i časnički namjesnik Tihomir Usanović.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo