'ne prihvaćamo ovu odluku' / Grabar-Kitarović: 'Oslobađajuća presuda Šešelju sramotan poraz međunarodnog kaznenog prava'

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju oslobodilo je vođu srpskih radikala Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH

31.3.2016.
17:03
VOYO logo

SOFIJA - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović oštro je u četvrtak kritizirala oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, ocijenivši da je riječ o sramotnom porazu međunarodnog kaznenog prava.

"Današnja oslobađajuća presuda jednom od najvećih zločinaca na našim prostorima doista je ogroman udarac međunarodnom kaznenom pravu. Ona je upravo sramotna", kazala je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u Sofiji, gdje boravi u službenom posjetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako uzmete u obzir da je Haški sud Šešelja osudio na četiri godine i devet mjeseci zatvora samo radi iskazivanja nepoštivanja prema tome sudu i radi prijetnje svjedocima u pojedinim slučajevima, a da ga je danas oslobodio radi huškanja i poticanja na eksterminaciju, uništavanje cijelih naroda i na genocid, to doista ne može biti ništa drugo nego poraz međunarodnog kaznenog prava", kazala je.

"Danas molimo za sve njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike, od Vukovara preko Škabrnje do Sarajeva, Srebrenice i do Kosova", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, isto tako je činjenica da je Hrvatska danas slobodna i samostalna država i to nam nitko neće uzeti", kazala je predsjednica, istaknuvši da je "Šešeljeva politika upravo u Hrvatskoj doživjela svoj prvi i najveći poraz". "I to je nepovratno. Idemo razmišljati o tome."

"Nadalje, moram kazati da Hrvatska ne može i neće prihvatiti ovu sramotnu presudu i nastavit ćemo raditi sve što je u našoj moći kako bi pravda bila zadovoljena. Međunarodno pravo možda je danas zakazalo, ali vjerujte mi, pravda neće!", poručila je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo