GRAD POPUT NAPULJA / Grad baroka ima 50 puta više smeća nego što bi smio: Jesu li SDP-ovac i HDZ-ovac skupa našli rješenje umjesto nadležnih?

Bivši savjetnik uprave varaždinske Čistoće ima dokumente iz kojih, kaže, sumnja da se nastojalo pogodovati tvrtki Ce-za-R, iz grupacije CIOS

7.7.2021.
21:00
VOYO logo

Hoće li grad baroka postati grad smeća? Da Varaždinu prijeti napuljski scenarij s hrpom otpada po ulicama ovih se dana pojavila kao realna mogućnost jer je gradska čistoća objavila da sa smećem više nemaju kamo.

Kako je uopće došlo do te situacije ovisi koga pitate. Nadležni upiru prstom jedni u druge, građanima smeće već smrdi, ali kako se čini, SDP-ov gradonačelnik i HDZ-ov ministar zajedno su našli rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mješoviti otpad iz ovog kontejnera u centru Varaždina nema se kamo odvesti. Građani strahuju da bi se ovakvi prizori kroz koji dan mogli viđati na svakom koraku.

"Već se sad miris osjeća, već su i vrućine. Mi smo ipak grad baroka, i sad to smeće... To se već godinama događa, svi samo budeju, budeju", pojasnio je Varaždinac Svetolik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebali su se dogovoriti, a ne kaj se prepucavaju na račun smeća, nažalost", požalila se Jelica iz Varaždina.

Varaždinci su tako jučer dobili obavijest Čistoće da nemaju kamo s otpadom jer je Inspektorat zatvorio pretovarnu stanicu južno od grada - zato što je prekrcana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom privremenom odglagalištu kod Varaždina u ovom trenutku se nalazi više od 500 tona mješovitog komunalnog otpada, a prema zakonu na privremenom odlagalištu trebalo bi ga biti samo 10 tona. Dakle, ovdje je 50 puta više smeća nego što bi ga smjelo biti.

Kako je do ove situacije došlo pitali smo prvo šefa varaždinske Čistoće koji odgovornost prebacuje na državu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Varaždinska županija ima svoje odlagalište za šest jedinica lokalne samouprave u gradu Ivancu, ali za 22 jedinice lokalne samouprave nije definirano kuda bi one odlagale. Mi smo se čitavih ovih godina snalazili kako smo mogli, izvan županije smo sklapali ugovore, ali onog trenutka kad je nastao problem pokušali smo utjecati da država veli, da pogriješili smo, odlažite tamo i tamo", izjavio je direktor Čistoće Varaždin Davor Skroza.

Drukčiju priču ima novi gradonačelnik Varaždina, SDP-ovac koji je našao zajednički jezik s HDZ-ovim ministrom i, kako kaže, trajno rješenje koje nadležni nisu bili sposobni pronaći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Direktor Čistoće je vrlo nekooperativan u ovoj situaciji. BLIC Imate 50 tvrtki koje prikupljaju i deponiraju otpad u RH, jedina tvrtka koja nije zakupila kapacitete do kraja ove godine je tvrtka Čistoća iz Varaždina. Sada ja kao gradonačelnik i ministar moramo rješavati problema koje je stvorila jedna nesposobna uprava", kazao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj (SDP).

Bosiljev prethodnik pak kaže - sastanak se događa mjesec dana prekasno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su se pouzdali da će to netko drugi umjesto njih, dakle, županija, župan, država, ministri, a zapravo nisu poduzimali sami ništa", bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Bivši savjetnik uprave varaždinske Čistoće ima dokumente iz kojih, kaže, sumnja da se nastojalo pogodovati tvrtki Ce-za-R, iz grupacije CIOS. Isto tako, podsjeća da je odlagalište Jerovec, jedino u županiji, sanirano novcem svih hrvatskih građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa je onda nedopustivo da gradonačlenik Ivanca ne da odlaganje otpada, a uzeo je novce za koje je sanirano odlagalište od građana iz cijele Hrvatske, ne samo iz Ivanca. Prema tome, tu se ministarstvo treba postaviti na način da kaže, odlagalište je to i to", rekao je bivši savjetnik Uprave Čistoće Varaždin Robert Briški.

Image
najavljen sastanak /

Hrvatski grad postaje novi Napulj?! Dolazi toplinski val, a Čistoća im objavila da od danas ne odvoze otpad

Image
najavljen sastanak /

Hrvatski grad postaje novi Napulj?! Dolazi toplinski val, a Čistoća im objavila da od danas ne odvoze otpad

No, ministar se pak u svemu misli postavljati samo kao medijator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je situacija koja je proizišla iz činjenice da su neke jedinice lokalne samouprave odbile drugima ponuditi kapacitete koji evidentno postoje na razini Varaždinske županije. Ne znamo razloge za to, vidjet ćemo zbog čega nije došlo do dogovora o odlaganju", smatra ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić (HDZ).

Građane Varaždina, kao i bilo kojeg drugog mjesta u Hrvatskoj, ionako ne zanimaju politička prepucavanja i prebacivanje odgovornosti, nego samo da se kontejneri ispred njihova doma redovito i na pravo mjesto prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike