naš novac na njihovim računima / Građani će sada plaćati čak tri saziva Sabora: istražili smo koliko koštaju saborski zastupnici

Građani će jedan saziv Sabora plaćati djelomično, drugi vjerojatno do srpnja sljedeće godine i onaj treći, koji će doći s izborima koji slijede

20.6.2016.
18:50
VOYO logo

Saborski zastupnici su u klupama bili tek šest mjeseci, a plaću će primati još punih godinu dana. 

Nakon što im istekne mandat, prvih šest mjeseci imaju pravo na cijelu, a onda još šest mjeseci na pola plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako uz sadašnji, 8. saziv Sabora, plaće se isplaćuju i dijelu prošlog saziva. No, kada je riječ o troškovima, to nije sve, jer uskoro dolazi i 9. saziv. 

"Jedan od razloga zašto smo inzistirali da raspuštanje bude 15.7. je i to što ćemo do 15. inzistirati na nekakvim promjenama koje smo usuglasili, a tiču se i tih stvari", poručio je predsjednik Kluba zastupnika MOST-a Miroslav Šimić.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 48-ero zastupnika prošlog saziva koristilo se ovom povlasticom po isteku mandata. No neslužbene brojke govore da ih danas ima 20-ak. 

Na RTL-ov upit o točnoj brojci, iz saborske službe poručili su da za te podatke treba čekati i do tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plaća zastupnika iznosi 15 tisuća kuna, što znači da na mjesec, samo na plaće njih 20-ak, odlazi minimalno 300 tisuća kuna. No ima i onih koji saborsku plaću uopće ne žele. 

"Jedna sam od šest osoba u ovom sazivu Sabora, koliko znam, da nije uzimala plaću od Sabora. Doista je nekorektno, nepošteno, u ovim kriznim vremenima plaćati toliko saborske zastupnike koji to nisu", kaže zastupnik HRID-i Drago Prgomet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada na red dolaze zastupnici sadašnjeg saziva. Iako je odluka o raspuštanju donesena danas, Sabor službeno prestaje s radom 15. srpnja. 

Na pitanje što će Sabor raditi do 15.7., predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je rekao: "Kao i zadnjih pola godine - ništa". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon što se odabere novi parlament, na bankovne račune starih zastupnika i dalje će pristizati novac poreznih obveznika. 

Ako i ne bude ponovno izabran u Sabor, plaću će i dalje primati i Tomislav Karamarko jer mu mandat ponovno počinje teći za pet dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo