ŠTO KAŽE ČISTOĆA? / Građani Črnomerca nadali su se parku ili dječjem igralištu, a sad na tom mjestu niče reciklažno dvorište

Image
Foto: Črnomerec za park, a ne za reciklažno dvorište

Ogorčeni politikom Grada, građani i građanke Črnomerca u subotu planiraju mirno okupljanje

25.9.2020.
17:05
Črnomerec za park, a ne za reciklažno dvorište
VOYO logo

Zdrav, miran i dostojanstven život, ne tražimo puno - kažu ljudi koji žive na Črnomercu, ali baš kao ni mnoge druge njihove sugrađane i sugrađanke u ostalim zagrebačkim kvartovima o tome kako oni vide grad - u Gradu ne pitaju, osim deklarativno. 

Image
GRAD PO MJERI... ČOVJEKA? /

Građani i opet brane još jedan svoj park od Grada, arhitekti upozoravaju: 'Zagreb treba novi GUP'

Image
GRAD PO MJERI... ČOVJEKA? /

Građani i opet brane još jedan svoj park od Grada, arhitekti upozoravaju: 'Zagreb treba novi GUP'

U suprotnom, ne bi odjednom u njihovom susjedstvu i to na zemljištu koje nije korišteno godinama, a nalazi se u gusto naseljenom području, jedva dvjestotinjak metara od Osnovne škole Medvedgrad i tik uz autobusnu stanicu na kojoj učenici nakon završetka nastave čekaju prijevoz do kuće, niknulo mobilno reciklažno dvorište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislili su, kažu, da će prije tu, u Ulici Črnomerec između kućnih brojeva 90 i 94, iznebuha niknuti kakva nova stambena zgrada, nadali se ponajprije da će tamo biti uređeno dječje igralište, a najviše su priželjkivali park. A sada, ostat će bez pogleda na šumu i zelenilo i bez svježeg zraka - svega onog zbog čega su upravo ovaj kvart i odabrali za život pa neki razmišljaju i o preseljenju.

Blizu je i potok Črnomerec, od ove lokacije udaljen je tek desetak metara i upravo to je još jedan razlog za brigu. Naime, poučeni iskustvom s nedavnim bujičnim poplavama strahuju zbog problema kontrole slivnih voda tijekom sve češćih nevremena, upozoravaju i da će novo reciklažno dvorište donijeti povećanje prometa što će utjecati na sigurnost pješaka, a muči ih i dodatan problem onečišćenja bukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne bunimo se zbog reciklažnog dvorišta, nego lokacije'

Zbog svega građani i građanke su se okupili u inicijativu ''Črnomerec za park, a ne za reciklažno dvorište'' i pokrenuli peticiju kojom se protive njegovoj izgradnji te će u subotu, 26. rujna održati i mirno okupljanje. Ističu da se ne bune protiv reciklažnog dvorišta koje je, kažu - potrebno, već protiv lokacije na koju je postavljeno.

Iz Vijeća gradske četvrti apeliraju na razumijevanje jer iako svjesni nezadovoljstva kažu da je ovo sve što se trenutno može napraviti s obzirom na to da je najbliže reciklažno dvorište u Zagorskoj ulici u četvrti Trešnjevka sjever što je predaleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Črnomerec za park, a ne za reciklažno dvorište
Image
Foto: Črnomerec za park, a ne za reciklažno dvorište

'Ovo je samo privremeno rješenje, za trajno se rješavaju imovinsko-pravni odnosi'

Mobilno reciklažno dvorište na trenutnoj lokaciji je privremeno rješenje, poručuju iz Zagrebačkog holdinga za RTL.hr. 

''Gradska četvrt Črnomerec hitno rješava imovinsko - pravne odnose za lokaciju na kojoj će se izgraditi fiksno dvorište. Radno vrijeme mobilnog reciklažnog dvorišta na trenutnoj lokaciji bit će usklađeno s radnim vremenom Osnovne škole Medvedgrad te će dvorište započinjati s radom u 8:30 sati. Kolni ulaz bit će izmješten južnije, što udaljenije od autobusne stanice. Na rad mobilnog reciklažnog dvorišta obratit će se posebna pažnja, a gradska četvrt će što prije ishoditi mogućnost preseljenja i rada novog reciklažnog dvorišta na drugoj lokaciji'', kazala nam je Mirella Strenja iz podružnice ZG Holdinga Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od mogućih drugih lokacija koje se spominju su jedna u Gradišćanskoj ulici iza Doma zdravlja prema Francku ili kod Grafokartona prije ulaska u tvornicu. No, građani i građanke ne odustaju jer rješenje treba biti sustavno. 

Stoga je cilj sutrašnjeg okupljanja ne samo izraziti nezadovoljstvo, nego i zajedničkim snagama zatražiti kvalitetniji planski razvoj i izgradnju mobilnog reciklažnog dvorišta na primjerenijoj lokaciji na kojoj neće narušavati zdrav, miran i dostojanstven život u ovom dijelu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, kako također upozoravaju, nije to jedini problem - već duže vrijeme bore se da se sačuva potok Črnomerec, kao i prirodu oko njega, no Grad ga kani zatvoriti i pretvoriti u šetnicu.

Pdosjetimo, građanska incijativa ''Spasimo potok Črnomerec'' protivi se odredbama GUP-a koje planiraju nadsvođenje potoka čime bi bio uništen jedini zagrebački potok koji je nenadsvođen – potok Črnomerec. Za njega su dosad, kontinuirano upozoravaju iz te Inicijative, na području Črnomerca napravljena dva idejna projekta koji bi uništili zagrebački biser, čiji se tok pruža od Medvednice do Save.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga zahtjevaju izmjenu GUP-a kako bi potok Črnomerec uz očuvanje prirode i dodatno te nužno uređenje javne šetnice ostao otvoren na svim sada otvorenim dionicama od Medvednice do Save, a sve kako bi se taj zeleni koridor u cijelosti sačuvalo kao izuzetno bitan dio zelene infrastrukture grada Zagreba.

Image
Foto: Spasimo potok Črnomerec
Image
Foto: Spasimo potok Črnomerec

Zašto Zagreb radi sve obrnuto od razvijenih gradova?

Naime, prilika je i ovdje još jednom podsjetiti da je nadsvođenje potoka u suprotnosti sa suvremenim praksama razvijenih europskih i svjetskih gradova gdje se očuvani otvoreni vodotoci čuvaju, odnosno trend je obrnut: ranije nadsvođeni vodotoci se otvaraju jer predstavljaju izuzetnu urbanu vrijednost, doprinos ekološkim aspektima života u gradu te je takva praksa općenito u skladu s održivim razvojem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative ''Spasimo potok Črnomerec'' su komentirali i ranije spomenute alternativne trajne lokacije za reciklažno dvorište, koje su, kažu, veći ekološko-zdravstveni problem od trenutnog privremenog rješenja: ''Ovo smatramo perfidnim načinom pokušaja dolaska Grada do preostalih parcela za nadsvođenje potoka Črnomerca. Stanovnici Plivinog nebodera i kuća u dvorištu sigurno neće podržati ovakvu suludu ideju, a djeca iz OŠ Cankar, Škole za modu i dizajn te Upravne škole, studenti Tekstilno tehnološkog falulteta, čije se ustanove tamo nalaze, neće boraviti u smradu. Šetnica uz potok Črnomerec, sa zakonom strogo zaštićenim životinjskim vrstama, neće biti smetlište''.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo