ENERGETSKA OBNOVA KUĆA / Građani gubili živce zbog otežanih prijava, iz Fonda za RTL.hr kažu: 'Velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje da je sustav funkcionirao'

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Prijave elektronskim putem za energetsku obnovu kuća ove godine izazvale su niz problema građanima

1.9.2020.
14:15
RTL / PIXSELL / Pixabay
VOYO logo

Nova runda natječaja za energetsku obnovu kuća jutros je kod dijela građana izazvala prasak energije živaca jer je prijava u sustav Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša bila prilično izazovna. Živce su gubili jer se nisu mogli prijaviti u sustav, a mnogi su smatrali i da bi natječaj stoga trebalo poništiti jer nisu svi dobili jednaku priliku u njemu sudjelovati. U Fondu na takve ideje ne kane rasipati energiju, sustav je, tvrde, funkcionirao, a novu priliku za prijavu zainteresirani će opet imati. Iduće godine.

Image
ŠTO KAŽU U FONDU? /

Krenuo natječaj za energetsku obnovu kuća, građani se ne mogu prijaviti: 'Ponovno su zakazali 'državni informatičari'. Natječaj treba poništiti'

Image
ŠTO KAŽU U FONDU? /

Krenuo natječaj za energetsku obnovu kuća, građani se ne mogu prijaviti: 'Ponovno su zakazali 'državni informatičari'. Natječaj treba poništiti'

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimio je 7.386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, a najviše prijava je došlo iz četiri grada: Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara, doznaje RTL.hr u Fondu iz kojega tvrde da je javni poziv privremeno zatvoren u 10:45:15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prijave su od ove godine išle putem e-sustava. Pojedini prijavitelji su se žalili da su imali određenih poteškoća, no ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji i da je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju'', istaknula je za RTL.hr voditeljica Službe za odnose s javnošću Lidija Tošić.

''Iz dosad zaprimljenih podataka, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama'', naglasila je Tošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da je, ''s obzirom na to da se očekivalo veliki interes, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan za dodatnih 40 milijuna kuna kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova.

Image
Foto: RTL / Screenshotovi čitatelja RTL.hr-a
Image
Foto: RTL / Screenshotovi čitatelja RTL.hr-a

Međutim, pojedini čitatelji i čitateljice RTL.hr-a kažu da jednostavno nije točno to što tvrde iz Fonda. ''Tjednima smo skupljali dokumentaciju, platili energetski certifikat, sve smo podigli još jučer, sve je bilo spremno. U 9 im je "pao server", bila sam nonstop online, na kompu, mobitelu - nisi se mogao ulogirati, nije učitavalo, javljalo je grešku - isprobano s nekoliko računala i mobitelom. Na telefon se nisu javljali ili je linija bila zauzeta, mailove sam im poslala odmah, naravno bez odgovora jer nas je vjerojatno tisuće bijesnih. Da je natječaj privremeno zatvoren, bilo je objavljeno u 10:37, a ne u 10:45:15'', komentirala je reakciju Fonda jedna od čitateljica koja se jutros susrela s problemima pri prijavi, a cijelu je situaciju nazvala ''sramotnom'' i smatra da bi natječaj trebalo poništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga prilika? Da, ''već'' iduće godine

U Fondu, međutim, na tako nešto ne pomišljaju. Novi javni poziv, kažu, objavit će ''u 2021. tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini''. Tošić poručuje i da je ''započeta obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju''.

Inače, još uvijek je moguće podnijeti prijavu na javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva, a na taj je dosad zaprimljeno 59 prijava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo