'DA ZA PARK, NE ZA CESTU' / Građani najavljuju prosvjed: 'Ne damo da nam posljednje zelenilo u kvartu pretvore u asfalt'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Parku u novozagrebačkom Središću prijeti da bude pretvoren u cestu pa su građani pokrenuli peticiju 'Da za park, ne za cestu'

3.7.2019.
15:08
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Godinu dana prošlo je otkako je udruga građana Glog pokrenula peticiju “Da za park, ne za cestu” protiv Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji na jedinoj zelenoj površini u kvartu predviđa gradnju četverotračne glavne prometnice u smjeru Ulice Damira Tomljanovića Gavrana.

Prikupili su 2.234 potpisa, ali odgovora iz Grada nema ni na vidiku dok parku sjeverno od Stonske ulice u Središću prijeti da bude pretvoren u cestu, upozorava Večernji list.

Peticijom su od Vijeća četvrti Novi Zagreb – istok i Gradske skupštine tražili da se zemljište na kojemu je park s dječjim igralištem prenamijeni u zelenu površinu umjesto u cestu. Tražili su i da se Stonska ulica ne produžuje, već da se park proširi i dopuni novim sadržajima. Vijeća četvrti i Mjesnoga odbora Središće inicijativu su prihvatila i dopis poslala gradskim uredima za strategijsko planiranje te prostorno uređenje.

Peticija je poslana i u Skupštinu, no do danas odgovora nema. No iz Grada je prije desetak dana stigao hladan tuš. U izmjenama i dopunama GUP-a piše da se zahtjev odbija te kako je sporna Stonska kategorizirana kao glavna gradska ulica koja se na sjeveru nastavlja na Tomljanovićevu, također glavnu cestu, a prometnicu nije moguće ukinuti u jednom dijelu. Odnosno, odbija se prijedlog Gloga da se spriječi gradnja prometnice koja bi uništila kvartovsko zelenilo te Središće “prepilila” na dva dijela, zbog čega su nezadovoljni i u Mjesnome odboru.

''U kvartu se mora zadržati što više zelenila pa planiramo park i proširiti. Osim toga, u Ulici SR Njemačke trenutačno niče osnovna škola koja bi trebala biti gotova u studenom, a ako se izgradi sporna cesta, stotine će je djece svakoga dana morati prolaziti'', kaže Sanjica Fresl, predsjednica MO-a. Njegovi su članovi smislili i alternativu, i to pedesetak metara od rješenja koje nudi Grad.

''Ulica Ede Murtića, koja je nešto zapadnije od Stonske, mogla bi povezati Bundek centar s Tomljanovićevom. Tako bi se sačuvala zelena površina'',  objašnjava Ivica Balenović, član Vijeća MO-a. Na tom se potezu nalaze privatni restoran i nekoliko kuća pa bi, priznaju, moglo doći do imovinskopravnih zavrzlama, no zbog toga se ne brinu jer se, kažu, sve može riješiti.

Međutim, u Glogu ni za kakvu, pa ni alternativnu cestu, ne žele čuti jer im, ističu, jednostavno ne treba. ''U kvart se doseljava puno roditelja s djecom koja će svaki dan morati u školu po novoj, opasnoj cesti. Okruženi smo i Avenijom Dubrovnik na jugu, Holjevčevom na zapadu i SR Njemačke na istoku, naselje je dovoljno protočno i nema potrebe za novom cestom. Izgradi li se, mnogi će vozači, da bi izbjegli gužve, prolaziti kroz naš kvart'', upozorava Goran Čačić iz udruge.

Stoga poziva i sve iz Grada da dođu u Središće i sami se uvjere koliko je besmisleno ondje graditi nepotrebnu prometnicu dok kvart grca u stvarnim problemima, a najveći je manjak parkirnih mjesta. ''Parkiranje se ne plaća, a zbog blizine centra grada hrpa ljudi ostavlja svoja vozila kod nas. Trebalo bi više pažnje posvetiti tome, a ne gradnji prometnica kroz obiteljsko naselje. Peticijom su građani jasno dali do znanja što žele i nećemo odustati od toga. Ne damo posljednje zelenilo u našem kvartu u zamjenu za asfalt'', zaključuje Čačić i najavljuje nastavak borbe prosvjednim okupljanjem sutra u 18 sati u parku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo