Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
BANDIĆ NA PREKRETNICI

Početak kraja? Građani mu zvižde, on bježi od novinara, oporba sprema referendum, samo HDZ 'mudruje'

Uspije li se oporba izboriti za lokalni referendum, na njega će morati izaći više od 50 posto Zagrepčana i Zagrepčanki

Petra Mlačić/ 27.1.2020. u 21:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako još nitko iz HDZ-a nije napravio korak kojim bi iskazao nepovjerenje Milanu Bandiću i prekinuo suradnju s njim na svim razinama, oni koji se s njim ne slažu sve su glasniji.

Veliki test za Bandića kao gradonačelnika Zagreba bit će Generalni urbanistički plan (GUP). Oporba se pobrinula da se 6. veljače na sjednici Skupštine nađe i Referendum o GUP-u pa da građani i građanke izravno kažu jesu li za njega ili protiv.

U jeku euforije i zadovoljstva uspjehom rukometaša, Bandića su građani i građanke izviždali. Znači li to da mu nakon šest izbornih ciklusa lagano i oni okreću leđa?

20 oporbenih zastupnika i zastupnica poslalo je u proceduru zahtjev za raspisivanjem lokalnog referenduma o GUP-u. Za raspisivanje trebaju im ruke još šestero zastupnika, primjerice gotovo cijelog Kluba HDZ-a.

''Svi kojima je stalo do grada znaju da je riječ o lošem dokumentu i da se na taj način drže 'lojtre' gospodinu gradonačelniku za sve nepodopštine. Vrijeme je da HDZ više odluči hoće li 'držati lojtre' Bandiću i žmiriti i okretati glavu ili će nešto napraviti'', upozorila je predsjednica GLAS-a Ana Mrak Taritaš.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Luka Stanzl/PIXSELL

Milan Bandić, Drago Prgomet, Andrej Plenković (Luka Stanzl/PIXSELL)

Prvi manevar proceduralnog zaobilaženja njihove inicijative već je tu. HDZ-ov predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet glasanje o referendumu je stavio na dnevni red, 30 točaka nakon izjašnjavanja o GUP-u. Uz to najavljeni su i amandmani s kojima vijećnici i vijećnice nisu upoznati.

''Sramota za proceduru. Da nakon svih javnih rasprava i nakon svih ovih godina zastupnici tri dana prije sjednice stavljaju amandmane kojima se partikularno mijenjaju namjene određenih parcela koje imaju vlasnike imenom i prezimenom'', upozorava Tomislav Tomašević, zastupnik u zagrebačkoj Skupštini iz platforme 'Zagreb je NAŠ!'.

Građani i građanke su podnijeli 30.000 primjedbi na GUP, a gotovo su sve odbijene. 11 od 17 vijeća gradskih četvrti kaže "ne", stručna javnost već je rekla ne.

''Ako se gradonačelnik i skupštinska većina ne boje i ako se stalno pozivaju na građane, zašto ne daju GUP na referendum pa će možda dobiti potvrdu svoje politike? A mi ćemo dobiti potvrdu da nismo u pravu. Mi se toga ne bojimo'', ističe HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Tomislav Stojak.

Tražit će da prva točka sjednice bude referendum, a druga GUP. Hoće li im predsjednik Skupštine to odobriti, još ne želi reći. Bandić danas bježi od novinara. Uspije li se oporba izboriti za lokalni referendum, na njega će morati izaći više od 50 posto Zagrepčana i Zagrepčanki. U protivnome - ništa od svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Petra Mlačić/ 27.1.2020. u 21:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba