Veliko začepljenje odvoda / Građani u karanteni razvili loše navike razvrstavanja: 'To se odlaže u komunalni otpad'

Uz razgradive materijale, građani su u wc školjku bacali i neprimjerene stvari, primjerice maske za lice i silikonske rukavice

20.5.2020.
20:55
VOYO logo

Doba epidemije koronavirusa stvorilo je navike građana kojih bi se trebali što prije odreći. Među Zagrepčanima ima onih koji u wc školjku bacaju jednokratne maske i rukavice. 

Zbog toga se prvi put početkom svibnja stvorio problem začepljenja na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok velikih, crnih i teških nakupina prljavštine oko rešetki i na pumpama za pročišćavanje su rekviziti. Iz ulaznog okna stiže otpadna voda pristigla iz toaleta, a uz razgradive materijale, ima i puno onih koji to nisu, primjerice respiratorne maske za lice i silikonske rukavice koje su građani bacali u wc školjku.

"Prizor je bio grozomoran, ovaj kontejner je bio dupkom pun. Još je gore bilo na pumpama koje su zapravo gotovo bile uništene, ali to se na kraju nije dogodilo, uspjeli smo ukloniti kvar", izjavila je Astrid Werbolle, glasnogovornica Zagrebačkih otp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grube rešetke i četke grabe krupne tvari. U trenucima oštećenja, radnici su ih ručno morali uklanjati.

"Otprilike imamo jedan do dva kontejnera tijekom tjedna. Ono što se dogodilo početkom svibnja je da smo imali nenadano puno veću količinu tog materijala, a to je oko 11 kontejnera toga tjedna", poručila je Werbolle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovome mjestu pročisti se oko 124 milijuna kubnih metara otpadne vode koja odlazi u rijeku Savu. Prikupi se oko tonu i pol grubog otpada koji se dalje zbrinjava. Dosta ima predmeta koji ne pripadaju.

U wc se ne bi trebale bacati maskice i rukavice, vlažne maramice, štapiće za uši, vate, higijenske uloške, zubni konac, lijekove, lakove, pijesak za životinje te pesticide, samo toaletni papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ispravan način odlaganja maski i rukavica već duže vrijeme ukazuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Takve maske jednokratne i jednokratne rukavice odlažu u komunalni otpad. Poželjno je tu vrećicu staviti u još jednu, držati 72 sata, naročito ako se radi o osobama u samoizolaciji nakon toga odložiti u komunalni otpad", rekla je Marija Bubaš iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz Zagrebačkih otpadnih voda još upozoravaju da se problemi češće javljaju kada je kiša jer u tim trenucima se mještoviti kanalizacijski sustav u Zagrebu još više ubrzava zbog kišnice.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo