Obilaznicu nisu dočekali / Građani Turnja bijesni jer i dalje žive pored ceste smrti. Obećana obilaznica kasni: 'Strah nas je da još ne produlje rok'

Prosvjedovali su, tražili obilaznicu. Ali na kraju su dobili kamere i stupiće

17.2.2022.
22:55
VOYO logo

Prometne nesreće ispred svoje kuće stalno gledaju stanovnici Turnja, iza Karlovca. Kad je 2018. godine tamo poginuo 10 godišnji dječak, stanovnicima je prekipjelo.

Prosvjedovali su, tražili obilaznicu. Ali na kraju su dobili kamere i stupiće. 3 godine poslije, doznali su da izgradnja obilaznice neće biti gotova kad je bilo planirano: pa su spremni za nove prosvjede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je na pješačkom prijelazu u blizini škole poginuo 10 godišnji dječak prosvjedovali su, tražili i dobili stupiće, novu signalizaciju prometa i kamere. Tražili su, ali još nisu dobili i neće u obećanom roku obilaznicu.

Gradnja obilaznice koja će rasteretiti promet kroz Turanj i put do škole učiniti sigurnijim, a život stanovnika toga mjesta mirnijim, počela se graditi u srpnju 2020. godine i trebala je biti gotova ovoga srpnja, ali očito neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi kasne i novi datum je "do kraja godine", a ljude za koje obilaznica život znači boje se da će se pet mjeseci pretvoriti u 15.

''Mi samo čekamo da se ta obilaznica otvori za promet i da krene, ne razumijemo to produženje roka i ne znamo zašto je sad problem da se produlje na pet mjeseci'', rekla je Nataša Lemić iz inicijative "Obilaznica koja život znači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su oni u školi pod prozorom im, ili na putu do škole na dan prođe prema podacima Prometnog fakulteta oko 15 tisuća vozila, od toga 1500 kamiona. 

''Dok zaobilaznica nije gotova i dok se taj promet odavde ne makne sigurnosti na putu do škole nema. Apsolutno sam spremna opet prosvjedovati. Produljenja ne treba biti'', kazala je Iva Latas iz inicijative "Obilaznica koja život znači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilaznice će biti i to je najvažnije smatra gradonačelnik Karlovca, iako je i on o produljenju rokova doznao iz medija.

''Mislim da su ipak trebali direktno obavijestiti i nas i stanovnike, ali što je tu je. Evo s obzirom na to da zaobilaznicu smo čekali od 80-te, ja mislim da nemamo previše razloga za uznemiravanje, projekt nije doveden u pitanje, svakodnevno se radi'', rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Manić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je zapelo pitali smo i Ministarstvo prometa, još u studenom ministar Butković je uvjeravao da radovi idu po planu. Opravdavaju se, među ostalim ih pandemijom i neriješenim imovinsko-pravni odnosi.

''Nadalje, na određenim dijelovima trase došlo je do odstupanja projektne dokumentacije od stvarnog stanja na terenu, a što je zahtijevalo prilagodbu organizacije izvođenja radova te je uzrokovalo slabiju dinamiku izvođenja radova'', poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim odgovorom mještani Turnja nisu zadovoljni. 

''I za imovinsko pravne odnose i pandemiju smo ih cijelo vrijeme pitali rekli sud a to neće utjecati da produženje roka. Jesu, pomogle su kamere, ali na to su utjecali i radovi da je promet usporen'', kazao je Saša Pavelić iz inicijative "Obilaznica koja život znači".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta im je prometnih nesreća pod prozorom koje su na ovom potezu od Turnja prema Tušilovića, odnosno na dionici D1 kod Karlovca česte. 

Traže hitan sastanak s izvođačima radova i investitorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da vidimo što se dogodilo s obzirom da nam je obećano ministar jer rekao da će biti sve u roku i zbog toga tražimo taj sastanak'', rekao je Robert Poturica iz Turanja. 

Nisu nadzornici radova, ali su skupina ljudi koja ih podsjeća na obećano i koja je već godinama ustrajna u svojoj borbi za sigurniji put do škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo