Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ministar zadovoljan

Građani u tjedan dana kupili 10.000 kućanskih uređaja uz sufinanciranje države

Deset tisuća kupaca iskoristilo mogućnost sufinanciranja od strane države, a najviše se kupovalo perilice rublja

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
RTL/Hina/ 11.6.2015. u 12:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odazivom građana na akciju sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih A+++ kućanskih uređaja, u kojoj je jutros prodan i posljednji od 10.000 uređaja, te je najavio održavanje slične akcije i iduće godine.

Image
doznajte kako do novca

Država daje građanima 800 kuna za kupnju kućanskih aparata!

Image
doznajte kako do novca

Država daje građanima 800 kuna za kupnju kućanskih aparata!

Država je s 800 kuna sufinancirala kupnju A+++ kućanskih uređaja i za to je osigurala 8 milijuna kuna, odnosno subvencionirala je kupnju 10 tisuća takvih uređaja.

Javni je poziv bio raspisan 3. lipnja i od tada je 10 tisuća kupaca iskoristilo mogućnost sufinanciranja, a najviše se kupovalo perilice rublja.

"Zadovoljni smo akcijom, danas je prodan i desettisućiti uređaj. Drago mi je da su građani vidjeli koristi od ove akcije za kućne budžete kroz smanjenu potrošnje energije, ali i korist za okoliš, a to nam je bio i krajni cilj", rekao je Zmajlović novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najavio je nastavak sličnih akcija i u idućoj godini kako bi se pridonijelo poboljšanju energetske učinkovitosti.

Program sufinanciranja zajednički su pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš.

Upravo se čita

Image
TUŽNE VIJESTI

Tužan kraj potrage: Preminuo nekadašnji igrač Hajduka

Tako je od građana koji su sudjelovali u kupnji uređaja uz poticaj njih 51 posto zamijenilo svoj uređaj stariji od šest godina, a za 37 posto je ta kupnja bila prva kupnja takvog uređaja. Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu, zatim u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, a čak 90 posto kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Stavljanjem u funkciju tih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstva ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava, izvijestilo je, uz ostalo, Ministarstvo zaštite okoliša.

RTL/Hina/ 11.6.2015. u 12:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
HALO DOKTORE!

100 ordinacija bez liječnika! Trećina ih je starija od 60 godina. Za Potragu progovorio jedan od najstarijih

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba