BOGATA POVIJEST / Građani upozoravaju: 'Zagreb slavi Dan grada na krivi datum'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Umjesto 31. svibnja koji se obilježava sada, Dan grada Zagreba trebalo bi se slaviti 7. rujna

31.5.2019.
14:00
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Iako iz Grada tvrde i na službenim internetskim stranicama pišu da je danas Zagrebu rođendan, to je netočno. Naime, 31. svibanj je blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, a i ona je tu titulu formalno dobila tek 1991.

Danom grada Zagreba trebao bi biti proglašen 7. rujna kao važan i višeznačan datum u njegovoj povijesti, upozorava već niz godina građanska platforma 1POSTOZAGRAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da je ''7. rujna 1850. potpisan je svečani akt kojim je povijesni dvograd s pripadajućim ulicama, predgrađima i selima - po prvi put u povijesti - ujedinjen u jedinstveni Grad Zagreb, čime su udareni temelji modernom gradu. Stoljeće kasnije, 7. rujna 1956. godine, svečano je otvoren novi Velesajam u Novom Zagrebu, a datum otvorenja nije odabran slučajno s obzirom na to da su prelaskom grada na južnu obalu simbolično ujedinjene i dvije obale Save''.

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Most slobode (Žarko Bašić/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji datum Dana grada, podsjećaju, proglašen je 1999. godine, a odnosi se na Dan Majke Božje od Kamenitih vrata koja je, na temelju višestoljetne tradicije, proglašena zaštitnicom Zagreba tek 1991. godine: ''Slika tzv. Majke Božje od Kamenitih vrata potječe iz 16. stoljeća, a nalazi se u kapeli Kamenitih vrata. Štuje se nakon što nije izgorjela u velikom požaru 31. svibnja 1731.Taj bi se datum s vjerskim utemeljenjem, s eventualnom promjenom Dana grada, i dalje slavio kao vjerski''.

Image

Na dan metropole 2017. u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba 'Zakaj volim Zagreb'

Image

Na dan metropole 2017. u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba 'Zakaj volim Zagreb'

Prije 31. svibnja, kao Dan grada Zagreba obilježavao se 16. studenoga tj. datum Zlatne Bule iz 1242. godine: ''Taj se datum slavio od 1992. godine, a proglašen je povodom 750. obljetnice te isprave kojom je Gradec postao slobodni i kraljevski grad. Međutim, taj se datum odnosio samo na jedan dio grada te je utoliko bio neprimjeren pa je zato i promijenjen''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i onih koji smatraju da postoji još jedan važan datum, a također je izuzetno povijesno važan. Štoviše, nekad ga se i slavilo kao neslužbeni Dan grada, naime, do 1990-ih tako je obilježavan 8. svibnja, kao Dan oslobođenja, na datum kada je Zagreb oslobođen fašističke okupacije.

No, s obzirom na dugu i bogatu povijest Zagrebu ne manjka važnih datuma pa je u prošlosti bilo još nekoliko datuma koji su slavljeni kao svojevrsni Dan grada, primjerice na Griču je stoljećima obilježavan 3. veljače kao blagdan svetoga Blaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pogled s vidikovca na Trgu bana Josipa Jelačića (Davor Puklavec/PIXSELL

Iz građanske platforme 1POSTOZAGRAD podsjećaju i da se kao potencijalni datum za Dan grada Zagreba devedesetih razmatralo i 26. travnja, tj. datum Felicijanove isprave u kojoj je po prvi put, koliko je do sada poznato, spomenuto ime Zagreba. Taj je dokument, međutim, nastao 1134. godine, a govori o godini 1094.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nijedan od navedenih datuma ne sažima toliko simbolike i važnosti za Zagreb koliko onaj višeznačni - 7. rujna - za koji, kako rekosmo, već niz godina, iz 1POSTOZAGRAD zagovaraju da postane novi službeni Dan grada Zagreba.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo