Ide li Hrvatska na referendum? / Građanske inicijative posljednji dan skupljaju potpise, Troskot za RTL Danas: 'Vjerujemo da ćemo uspjeti!'

'Imali smo opstrukcije političkih stranka i nevladinog sektora, primjerice GONG-a. A i nekih medija'

27.5.2018.
18:50
VOYO logo

Za nekoliko sati završava prikupljanje potpisa inicijativa koje traže raspisivanje dva referenduma koji su već podijeli javnost! Onaj o otkazivanju Istanbulske konvencije te onaj o promjenama u izbornom sustavu. 

Čelnici Inicijativa tvrde da su na pragu potrebnih 375 tisuća potpisa. Zadnjega dana ih je poslužilo i lijepo vrijeme, a i broj skupljenih potpisa danas bi mogao biti veći jer su mnogi štandovi u blizini crkvi koje su bile pune vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan prekrasan, a lokacija savršena za prikupiti još koji potpis. 

No većina vjernika na poziv volontera odmahivala je rukom. Svoj glas za raspisivanje refernduma već su odavno dali. Ipak bilo je i onih koji su čekali posljednji tren... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su potpisali samo za jedan referendum, no većina s kojima smo razgovarali za oba. Iako je sadržaj potpuno drugačiji, potpisi se skupljaju u potpuno isto vrijeme, na istom mjestu.

POGLEDAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Drama na Trgu bana Jelačića: pijani muškarac napao volontere inicijative 'Istina o Istanbulskoj'

Inicijativa narod odlučuje prikuplja potpise za referendum o promjenama izbornog sustava. Traže među ostalim manji broj zastupnika, promjene u preferencijskom glasovanju, uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja, ali i ograničavanje prava zastupnicima nacionalnih manjina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se toj inicijativi protive i vladajući i dio oporbe, organizatori su uvjereni da će prikupiti potrebnih 375 tisuća potpisa. 

Uglavnom samo koji metar dalje od njihovih nalaze se štandovi inicijative Istina o Istanbulskoj. Iako se mnogi s njima ne slažu, uvjereni su da se tom konvencijom gura rodna ideologija, a da je zaštita žena samo deklarativna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jedni i drugi potpise su prikupljali uz brojna ograničenja. Tek nedavno uspjeli su postaviti štandove u Rijeci i Samoboru. A inicijativi Istina o Istanbulskoj - danas je alkoholizirani prolaznik u Zagrebu prvo pivom zalio potpise, pa nasrnuo na volonterku i mladića koji joj je priskočio u pomoć. Završio je u policiji.

Posljednje sate prikupljanja potpisa prati Josip Antolić. Njegov gost bio je Zvonimir Troskot iz građanske inicijative Narod odlučuje

"Još ne znamo jesmo skupili dovoljan broj potpisa jer smo na terenima, nismo u brojanjima nego smo fokusirani da se građani izjasne o ovom pitanju", rekao je Troskot i dodao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo opstrukcije političkih stranka i nevladinog sektora, primjerice GONG-a. A i nekih medija", kazao je.

Što je rekao o pravima nacionalnih manjina, a i o tome što ako skupe dovoljan broj potpisa, pa i ako se to ne dogodi, pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo