PRILIKA ZA PROFIT / Građevinski sektor dobiva novu priliku: kreće obnova stambenih i javnih ustanova putem EU fondova

U ponedjeljak kreće obnova stambenih zgrada, institucija, vrtića i škola putem europskih fondova

12.10.2016.
18:52
VOYO logo

Građani koji u starim zgradama plaćaju previsoke režije godinu dana su čekali novi natječaj za energetsku obnovu. Prvi put novac daje Europski fond za regionalni razvoj.

"Temeljem tog prvog poziva, koji ide 17.10., Ministarstvo će dodijeliti 152 milijuna kuna što će u končnici pokrenuti investicije vrijedne preko 250 milijuna kuna", izjavio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski fond financirat će 60 posto svih radova na obnovi zgrade, ali i 85 posto troškova nove, kompleksnije, natječajne dokumentacije. Predstavnici stanara u Velikoj Gorici već su spremni.

"Priprema aplikacije po europskim normama možda će biti stroža čega se ne bojimo jer će uvesti red u sam izbor pa će svi koji žele povući novce", pojasnio je Bojan Miletić, voditelj podružnice Zapad stan - Velika Gorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu procjenjuju da cjelokupnom obnovom zgrade jedan stan od 75 kvadrata može uštedjeti 4.500 kuna godišnje, što na mjesečnoj razini znači 375 kuna. Kroz EU projekt obnove stambenih, ali i javnih ustanova te škola i vrtića građevinski sektor dobiva novu priliku.

"Znamo da možemo oko 620 milijuna eura u iduće četiri godine upucati u hrvatsko graditeljstvo", kaže ministar Kušević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke građevinske tvrtke već par godina iskorištavaju činjenicu da im za posao obnove zgrade trebaju samo potpisi stanara. Tako je sudski vještak Krunoslav Hrnjak posumnjao u namještanje kad su ga zastupnici njegove zgrade tražili da hitno, bez potpitanja, potpiše odobrenje jednoj građevinskoj tvrtki.

"Ispostavilo se da se radi o izvođaču koji ima zaposlene četiri osobe. Čiji ukupni godišnji prihod nije prelazio 400 tisuća kuna, a odabran je za posao od 4 milijuna kuna na zgradi od četiri ulaza s približno 10 tisuća kvadrata", ispričao nam je Hrnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je svoje susjede i, uz brojne pritiske, možda spriječio korupciju.

"Natječaj je ponovljen, javilo se nekoliko ozbiljnijih građevinskih tvrtki, i zbilja smo uspjeli dobiti građevinsku tvrtku koja je projekt obnove uspješno i u roku provela", kaže Hrnjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične priče čuju se i u drugim gradovima, pa smo pitali ministra ima li on mehanizam da se pritisci zaustave.

"Stanouprava mora provoditi postupke nabave i izabrati izvođača, mi tu nemamo nikakav nadzor, ali zna se ako postoji zlouporaba, postoje institucije koje će to dovesti u red i voditi računa o tome", odgovorio je Kuščević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A te institucije na koje se poziva ministar zovu se hrvatska policija i državno odvjetništvo.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo