grcaju u dugovima

Gradonačelnica Petrinje: 'Morali smo ponovno uvesti prirez. Dug? Zbog njega smo morali založiti jedinu vrijed...

Početkom godine istekla je odluka o ukidanju prireza na potresom pogođenom području, a mnogi se pitaju treba li troškove preuzeti država

RTL Danas/ 18.1.2022. u 21:00


Magdalena Komes (HDZ), gradonačelnica Petrinje gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o povratku naplate prireza.

Upitana je li primjereno da se prirez sada vrati, kaže da nije vraćen nego je samo prestala vrijediti odluka o ukidanju nameta. 

Podsjeća kako su građani šest mjeseci živjeli bez nameta, gradski se proračun nije punio. "Jednosavno radi fiskalne odgovornosti morali smo uvesti prirez natrag. Krajem prošle godine smajili smo iznos komunalne naplate za 20 posto", podsjeća.

Upitana pak koliko računaju da će ove godine dobiti prireza odgovara da je to teško procijeniti jer ne znaju koliko je ljudi tu.

"Komunalnu naknadu neće plaćati crvene kuće, žute ovisno o zahtjevu, a ostaju samo zelene. Dakle gradski proračun se iz nečega mora puniti. Očekuje se obnova, izgradnja, a sve to moramo isplatiti, dakle odnekud moramo puniti proračun", tvrdi.

Image
obnova nula bodova

Petrinjska gradska blagajna opustošena poput grada. Uvode naplatu prireza, no mnogi se pitaju: treba li to platiti država?

Image
obnova nula bodova

Petrinjska gradska blagajna opustošena poput grada. Uvode naplatu prireza, no mnogi se pitaju: treba li to platiti država?

Što se tiče odgovornosti države, podsjeća da je prirez lokalni namet. Govori kako svakodnevno komuniciraju s Vladom i državnim tajnicima, a oni su, uz donatore, kako govori, jako puno uložili da im nakon potresa pomognu. 

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Naposljetku, nitko nije mogao gradu otpisati dug, a upravo zbog one porezne, grad je pod hipoteku mora staviti kontejnersko naselje osmišljeno kao trgovački centar. 

"Gomilao se dug poreza na dodanu vrijednost protekle godine koji je uslijedio zbog građevinskih radova koji su se odrađivali usljed potresa, ali i onih koji nisu bili planirani. Govorimo o 7,5 milijuna kuna duga, a kako to ne možemo isplatiti, a ne možemo se prijaviti na projekte, morali smo založiti jedinu vrijednu nekretninu. Ali to ne znači da ju gubimo jer će poduzetnici nastavljati raditi, mi ćemo nastojiti isplatiti dugove", zaključila je.

RTL Danas/ 18.1.2022. u 21:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
'BIO JE IMUNOKOMPROMITIRAN'

Liječnik upućen u Matijanićevo zdravstveno stanje: 'Ovo što doktor na snimci govori nema nikakvog smisla'

Više s weba