Tužna zagrebačka priča / Gradonačelniče, vidite li ovo! 'Bila sam ponos Hrvatske, a sada sam sramota Hrvatske'

Image
Foto: PIXSELL

Preboljela je tri karcinoma, odstranili su joj dojke i maternicu, a kao 100-postotni invalid ne može dobiti stan o Grada

5.6.2020.
14:12
PIXSELL
VOYO logo

Bosiljka Kušan (69) je Zagrepčanka koja nam se javila jer već dugi niz godina vodi bitku s Gradom Zagrebom oko dodjele stana s obzirom da je 100-postotni invalid.

Prvi put je u javnost dospjela kada je dobila nagradu ''Ponos Hrvatske'', a sada za sebe kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bila sam ponos Hrvatske, a sada sam sramota Hrvatske''.

Naime, preboljela je rak dojke, štitnjače i maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''1995. godine su mi odstranili prvu dojku. Točno godinu dana nakon smrti supruga koji je iznenada preminuo, a ja sam ostala udovica s 10-godišnjim djetetom. Vodila sam i brigu o posinku koji je 100-postotni invalid. 2013. godine su mi odstranili i drugu dojku'', priča ova 69-godišnjakinja vedra duha unatoč nevoljama koje je prate godinama.

Osim raka dojki, dijagnosticiran joj je i karcinom štitnjače, a potom i karcinom maternice zbog čega je opet završila na operacijskom stolu. Sve te bolesti i brigu o djeci je preživjela u trošnoj kućici od 20-ak kvadrata u zagrebačkom Trnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Slobodan Prosperov Novak /

Član Bandićeve stranke dobio jedan od gradskih stanova: Najam plaća tek 369 kuna mjesečno

Image
Slobodan Prosperov Novak /

Član Bandićeve stranke dobio jedan od gradskih stanova: Najam plaća tek 369 kuna mjesečno

'Nismo imali ni WC'

''Ta kućica nije bila za živjeti. Sve je bilo derutno, puno vlage, a nismo imali ni WC. Prvi put sam zahtjev predala još 2009. godine, a kasnije sam bila čak i kod tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Ispričala sam mu kako živim i on mi je pokušao pomoći. Urgirao je da se Gradu pošalje zahtjev za dodjelu stana. I tada su me odbili. Razlog je bio taj što sam bila suvlasnica te trošne kućice. Suvlasnici smo bili moj posinak, najvećim dijelom, te moj sin i ja'', pojašnjava Kušan.

2015. godine su tu trošnu kućicu prodali za 10 tisuća eura. Njoj je pripalo 2100 eura. Opet se obratila nadležnima u Gradu Zagrebu. S obzirom da je sin tada već bio mladić koji se zaposlio i primao plaću, predložili su im da u najam uzmu stan u Novom Jelkovcu što su i učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sin se u međuvremenu oženio i postao otac dviju djevojčica. Mojih unučica. Stan je bio premali za sve nas. On i snaha su podignuli kredite da bi kupili manju kuću. Ja sam od tada u podstanarstvu. Od svoje mirovine koja je 2000 kuna ne mogu podmirivati i najamninu i režije. Sin mi pomaže koliko može, ali nije ni njima lako s dvoje male djece i kreditima'', nastavlja Kušan.

'Volim davati, a ne uzimati'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Iako je veliki borac i odiše vedrim duhom, dok je pričala s nama, netko joj je pozvonio na vrata. Tada se nije mogla suzdržati i suze su samo krenule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To su mi dečki donijeli hranu. Uspjela sam dobiti od socijala besplatnu hranu. Dečki su divni, ali mene to sve skupa ipak boli. Sramota me je. Ne daj Bože nikome. Ja sam osoba koja voli davati, a ne uzimati'', plačući je komentirala.

No jaka kakva jest, ubrzo je obrisala suze i hrabro nastavila dalje svoju priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tjeraju me u Dom za starije i nemoćne. Kažu mi da sam stara da bi mi dodijelili socijalni stan. Ne želim u Dom. Podsjeća me na bolnice, a u njima sam i previše. Ja sam pokretna. Ja želim živjeti!'', kazala je i dodala kako je Dom za stare i nemoćne još i skuplji od podstanarskog stana koji plaća.

Osim toga, postala je sumnjičava i da će se ovaj put naći na listi među onima kojima je dodijeljen stan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Molila sam ih im neka mi dodijele nešto posve malo i derutno. Sin mi se razumije u građevinske radove pa će to o svom trošku popraviti i sanirati. Umjesto odgovora sam dobila hrpu pitanja da gdje mi živi rodbina i gdje su mi braća jer sam rođena u Kninu'', govori Kušan kojoj su u tom trenutku opet krenule suze.

Crne misli

''Zar je to razlog zašto ne mogu dobiti krov nad glavom? Ja sam u Zagrebu 52 godine. Tu sam se školovala. Tu sam odradila svoj radni vijek kao krojačica. Hrvatska je i moja domovina'', kao da se pravda, a nema za što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Inače sam osoba vedra duha i borim se. Često i protiv same sebe da ne klonem, ali ipak ima situacija kada pomišljam na najgore. Iz toga se 'izvlačim' pišući poeziju. To je za moje unučice. Da im barem nešto duhovno ostavim i da znaju koliko ih volim kad nemam materijalno'', završila je svoju ispovijest Bosiljka Kušan.

Vezano za njezin slučaj, upite smo poslali gradonačelniku Milanu Bandiću i nadležnima u Gradu Zagrebu, no odgovori još nisu stigli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ih dobijemo, objavit ćemo ih u cijelosti.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo