Naporan tempo / Gradonačelnik Opara komunalnim redarima nabio udarni tempo: trećina njih na bolovanju, ostali traže premještaj

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Radnici u sektoru komunale su navodno "slomljeni" od posla, zbog čega je dio njih na bolovanju, a dio je zatražio premještaj na drugo radno mejsto

28.2.2018.
16:04
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Udarnički tempo rada u sektoru komunale koji je svojim dolaskom u Banovinu odmah na početku mandata nametnuo gradonačelnik Andro Krstulović Opara, očito ne mogu svi pratiti. Naime, iz pouzdanih izvora Slobodna Dalmacija doznaje kako je nekolicina komunalnih redara zatražila premještaj na drugo radno mjesto u gradskoj upravi, dok jedan dio njih već duže vrijeme "vuče" bolovanje. 

Damir Babić, obnašatelj dužnosti pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, potvrdio je da je formalno-pravno do sada samo jedna osoba zatražila premještaj iz službe, dok je četvero komunalnih redara takve svoje želje iskazalo u neslužbenom razgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito neki od njih nisu više dovoljno motivirani. Godinama se radilo na jedan, rekli bismo lakši način, a budući da smo posljednjih mjeseci pojačali tempo rada, svaka promjena izaziva revolt i ide na živce. Od redara se očekuje da svaki dan obrazlože gdje su bili, što su radili... Ne odgovaraju baš svima ta i slična pitanja", rekao je Babić.

Napominje kako bi najviše volio kada bi se pristup pojedinih kolega mogao promijeniti, odnosno kada bi uspjeli razviti osjećaj za drugačiji pristup poslu koji bi im u svakom slučaju popravio sadašnji loš imidž, s obzirom da su "komunalci" na društvenim mrežama i u javnom prostoru često percipirani kao predmet poruge i sinonim za neučinkovitost lokalne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vršitelj dužnosti pročelnika istaknuo je kako su nezadovoljstvo i demotivacija redara uvjetovani dijelom i njihovim skromnim i simboličnim ovlastima, što bi ipak uskoro trebao promijeniti novi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji se sada nalazi na prvom čitanju saborskih zastupnika.

"Novim zakonskim odredbama omogućio bi im se, uz ostalo, ulazak u privatne prostore ili legitimiranje stranaka, za što sada nisu ovlašteni... Svakako, na ruku im ne ide ni hrpa drugih zakona koji traže njihov dodatni angažman poput Zakona o građevinskoj inspekciji, Zakona o zaštiti životinja, Zakona o održivom gospodarenju otpadom...", objasnio je Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je jedan problem zbog kojeg pati učinkovitost ove službe, a odnosi se na velik broj bolovanja s obzirom na broj zaposlenih redara. Od 14 zaposlenih u tom sektoru, trenutačno ih je, kako je naveo v.d. pročelnika, čak petero na bolovanju, što znači da je na oko 200.000 stanovnika Splita i Kamena, Stobreča, Žrnovnice, Srinjina, Gornjeg i Donjeg Sitnog, te Slatina na raspolaganju tek devet "komunalaca". To znači da u prosjeku samo jedan komunalni redar dolazi na gotovo 30.000 Splićana, piše Slobodna Dalmacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo