pred početak škole / Gradonačelnik Tomašević: 'Uvodimo građanski odgoj i obrazovanje u škole. U vrtiće smo upisali 500 djece više'

Što se tiće školskih odbora rekao je da je natječaj donedavno bio za oko 400 članova, a javilo se čak 2300 ljudi.

31.8.2021.
10:50
VOYO logo

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u predvorju Gradske uprave.

"Obišli smo zgrade s crvenom, sad su na redu one sa žutom naljepnicom. 6101171 je telefon na koji se može pozvati mobilni tim. Kreće obnova školskih zgrada", rekao je na početku konferencije zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, dodavši da vode računa o sugrađanima koji su na listi stanova za socijalni najam i da će to dodjeljivati maksimalno pravedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjavio je kako je u tijeku obnova osnovnih škola i da je obišao deset osnovnih škola koje se trenutno obnavljaju, naglasivši kako kreću promjene što se tiču javne nabave, kako bi se cijeli proces ubrzao.

Uoči početka školske godine, gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako se ništa ne mijenja što se tiče stečenih prava vezanih za besplatne udžbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NIšta se ne mijenja što se tiče stečenih prava vezano za udžbenike. 75 milijuna kuna ići će za udžbenike", rekao je. 

Image
sudski procesi i šteta /

Tomašević traži povrat 277 milijuna kuna Gradu Zagrebu od Bandićevih suradnika

Image
sudski procesi i šteta /

Tomašević traži povrat 277 milijuna kuna Gradu Zagrebu od Bandićevih suradnika

"Drago nam je da smo zadnjih par mjeseci uspjeli povući novac iz Europe uza pomoćnike u nastavi. Imat ćemo triput više pomoćnika u nastavi koji su financirani iz europskih sredstava. 925 pomoćnika će biti angažirano, što je najvišeš dosad, to je za 1049 učenika", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče dječjih vrtića rekao je da je zaprimljeno 8663 zahtjeva za vrtiće, oko 200 zahtjeva više nego lani. Upisano je 7086, a prošle godine upisano je 6551 dijete.

"Upisali smo 500 djece više nego lani. Neupisani su uglavnom jer su premladi, dodatno ćemo upisati još 207 djece na ovaj broj. Bavit ćemo se gradnjom novih dječjih vrtića, ali to ne možemo riješiti preko noći", poručio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiće školskih odbora rekao je da je natječaj donedavno bio za oko 400 članova, a javilo se čak 2300 ljudi.

"Više nego 10 puta više od onoga koliko treba. Prijave još dolaze jer dolaze poštom. To pokazuje da su građani zainteresirani da sudjeluju u upravljanju, jer motiv sigurno nisu naknade koje smo smanjili", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti”, rekao je Tomašević, naglasivši da je gradski ured za obrazovanje poslao upit školama, da se vidi koliki je interes među učenicima za taj predmet.

Sljedeći tjedan otkrio bit će raspisani prvi javni natječaji za pročelnike za Ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i gradski kontrolni ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspisan je natječaj i za ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak. Također i za tvrtke kćeri Zagrebačkog holdinga", rekao je Tomašević. 

Vezano za obnovu, naglasio je kako je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već neko vrijeme su identificirane sve prepreke pa i u zakonodavnom obliku. Kada smo došli na vlast krenuli smo u komunikaciju s ministarstvom i s fondom, trudimo se da pomažemo objema institucijama kako god možemo. Svi su identificirali da zakonodavni nije adekvatan”, rekao je.

"U najkraćem mogućem roku će biti raspisan poziv za stanove. Napravili smo zaključak na temelju ankete koju smo proveli u hostelu, jedan dio građana bi radije ostao u hostelu, prioritet su obitelji s malom djecom. Vidjet ćemo koliko će biti prijavljenih, ponudit ćemo stanove koji su na raspolaganju. Svi stanovi koji su u vlasništvu grada, sad je pri kraju i natječaj za socijalno ugrožene skupine. Za njih vrijedi da su to nenamješteni stanovi. to je pravilo od početka. Ali razmatramo i neke druge opcije tu", rekao je Tomašević o stanovima za ljude kji još uvijek žive  u hostelu zbog potresa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit što je s centrom za gospodarenje otpadom u Resniku, istaknuo je kako se trenutno radi na izradi studije izvodljivosti: "Mi smo jasno rekli u kampanji da mislimo da je taj centar predimenzioniran i da ćemo vidjeti hoće li biti neka druga lokacija".

Jedno od pitanja bilo je traženje 22 milijuna kuna odštete na što je gradonačelnik rekao: "U situaciji dok traju postupci, gdje je moguće podnijeti odštetni zahtjev, gdje god je bilo, mi smo to učinili i to u visini koju je Uskok naveo u optužnici, bez obzira je li to previsok ili prenizak  iznos. Da nsimo predali taj odštetni zahjev, u slučaju da se utvrdi krivnja mi bi teže došli do tog novca. U svrhu interesa smo predali ta odštetne zahtjeve", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek se radi na problemu s otpadom. Čekamo još da vidimo je li bilo žalbi na natječaj za kupovinu drobilice. Uskoro ćemo znati, a što se tiče postupka dozvole i najma to će trajati tjednima, a što se tiče kupovine to će trajati mjesecima", rekao je o drobilici.

Što se tiče žičare, rekao je da ona još nema dozvolu koja se tiče buke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još se vodi spor kakav je to objekt, međutim i dok se vodi upravni spor, radi se na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka, i uskoro će ići nabava za to. jer vremena nemamo i žičara samo gomila gubitke", naglasio je. 

Što se tiće masimirskog stadiona naglasio da tu nema ništa novog te da još nisu stigli sjesti s upravom NK Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno smo govorili da mora doći do transparentnijeg poslovanja i da je Grad spreman ako dođe do promjena, dati gradsku imovinu kao bi se srušio stari i izgradio novi stadion. Gledamo kakvi su modeli suradnje kluba koji je udruga građana i Grada. To je problem koji traje 20 godina, nije za očekivati da će se riješiti u nekoliko mjeseci", naglasio je. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo