SKUPA JESEN / Gradovi se pripremaju na najgore - u Bjelovaru vlasnik kafića dobio račun za struju od 17 i pol tisuća kuna

Dok Vlada na godišnjem odmara i još uvijek nema mjere za jesen, građani se pripremaju za ono što dolazi. U stanju pripravnosti i gradovi - bruse se mjere i planovi za moguća poskupljenja i redukcije struje

16.8.2022.
19:13
VOYO logo

Na 50 kvadrata ugostiteljskog objekta u Bjelovaru - račun za struju za kolovoz od čak 17 i pol tisuća kuna. Poskupljenje je to do 360 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Neugodno zaista, računi su sve veći mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podnijeti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju", tvrdi vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru, Srećko Koljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija divlja, rastu cijena energenata ne nazire se kraja. Dodatan problem stvaraju i suše i vrućine diljem Europe. Građani od vlade očekuju ruku pomoći. No morat će još pričekati.

Image
nakon mise za Veliku Gospu /

Energetska kriza opasno prijeti, a Plenković upravo priznao da nema plan za jesen: 'Na godišnjem odmoru smo'

Image
nakon mise za Veliku Gospu /

Energetska kriza opasno prijeti, a Plenković upravo priznao da nema plan za jesen: 'Na godišnjem odmoru smo'

"Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen", govorio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja će biti teška i neizvjesna.

"Ono što sad mogu reći da će najavljena poskupljena cijena energenata biti ogroman udar na jedinice lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj", kaže Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se planira ušteda i u sportskim objektima, energetska obnova zgrada. Dok čekaju razgovore s Vladom - već su krenuli u razgovore s HEP-om oko redukcije potrošnje javne rasvjete.

"To je samo nekih pola sata - a ušteda je već 5 milijuna kuna na godinu uštede", kaže Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere pomoći građanima i planove za moguća poskupljenja i redukcije bruse i ostali gradovi.

"Moramo viditi alternativne sustave grijana, uvesti i ugraditi dodatne solare jer Bjelovar neće moći izdržati ovo poskupljene od 8 do 10 puta", smatra Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije dovoljno prepisati nešto u Bruxelleu i reći u ljeti manje hladite prostoriju, u zimi manje grijte i sve je okej. Ono što Vlada danas treba ponuditi je kolika je bojazan da će biti potrebne redukcije i koliko će energije manjkati, to trebaju znati i građani i gospodarstvo", tvrdi Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

I dok iz HEP-a uvjeravaju kako ne očekuju probleme u opskrbi potrošača električnom energijom u idućem razdoblju, no slijedi nam hladniji period kada cijene energenata još više udaraju na džepove građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledavši cijene na burzama za 2023. to je 400 eura po megavat satu, za usporedbu to je osam puta veća cijena nego na burzama u 2020. godini", kaže energetski stručnjak, Tomislav Capuder.

Posljednji Vladin cjeloviti paket za ublažavanje rasta energenata - predstavljen je u veljači. Neke su europske države i gradovi svoje nove već stavili na stol, dok nas oko našeg jesenskog - vlada još drži u mraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo