ULIČNA UMJETNOST / Grafiteri uljepšali zid uz osječku obilaznicu: 'Razmišljanje ulice prevodi se u kreativnu granu'

Image

Svatko tko se zainteresira za grafite, može početi crtati, no za prava umjetnička djela potrebne su godine rada

14.6.2022.
7:40
VOYO logo

Hall of Fame i Legend Jam. No, ovo nije američka nego osječka priča. Priča o zidu uz osječku obilaznicu koji su svojim kreativnim izražavanjem oslikali i uljepšali grafiteri. Hrvatski Street art umjetnici u dobrom su društvu i uz dobru glazbu, na ovaj način promovirali hip hop kulturu i uličnu umjetnost.

Grafit i jedan od gradskih simbola, govori da smo u Osijeku, u kojem su hip hop kultura i grafiterska scena zaživjeli još 90-tih godina, a žele pokazati da žive i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato smo okupili 20 vrhunskih hrvatskih umjetnika koji su razvalili zid i pokazali ljudima kako izgleda pravi grafit", kaže Mario Krešo, organizator.

Grafiti - od crteža u prapovijesnim spiljama, preko starog Egipta do modernih grafita danas kojima street art umjetnici izražavaju razmišljanje ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To razmišljanje ulice, u stvari se prevodi u jednu kreativnu granu koju mi ovako usput možemo pogledati kad prolazimo pored tih oslikanih zidova", kaže Vladimir Frelih, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

"Jedna starija gospođa je prolazila koja živi u naselju te komentirala da je oduševljena na što smo pozitivno reagirali zato što nam je drago što se mijenja percepcija javnosti o grafitima kao umjetnosti", kaže Marko Ivaniš, organizator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko tko se zainteresira za grafite može početi crtati, no za prava umjetnička djela potrebne su godine rada.

"Jer nije jednostavno držati lak i povlačiti linije. Prve linije su vam uvijek ono, ne idu ravno i pravilno, jednostavno čovjek mora naučiti kontrolirati sprej", kaže Dalibor Smiljanić Dale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki grafiteri spremni su svoja iskustva radionicama prenijeti na mlađe generacije.

"To je odličan primjer da educiramo mlade, da im približimo ovu vrstu umjetnosti, da ih skrenemo možda s nekih negativnih smjerova i usmjerimo ka nečem pozitivnom što će ih sigurno ispuniti", kaže Mario Krešo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi na kraju krajeva imamo čak i studij ilustracije koji ustvari je vrlo kompatibilan s onim što danas zovemo street art ili grafiterska umjetnost", kaže Vladimir Frelih, profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

I zato ako osjetite street art umjetnika u sebi, iskoristite i povećajte kreativnu snagu Osijeka, urbanog središta Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo