izbori u sdp-u / Grbin: 'Danas smo napravili prvi korak za novi SDP'; Kolar: 'Umjesto sukoba, treba nam okupljanje'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon 70 posto obrađenih biračkih mjesta Peđa Grbin osvojio je 43 posto glasova

26.9.2020.
23:18
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina u subotu kasno navečer objavio je rezultate izbora za stranačkog predsjednika na 70 posto obrađenih biračkih mjesta prema kojima je Peđa Grbin u vodstvu s 43 posto osvojenih glasova.

Potpredsjednik Središnje izborne komisije (SIK) Stjepan Mikulandrić izvijestio je da nakon Grbina slijedi Željko Kolar s 22 posto glasova te Ranko Ostojić s 19 posto. Mirela Ahmetović osvojila je 15,4, a Marino Percan 0,5 posto glasova stranačkih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostao je još dio neobrađenih mjesta od kojih su neka veća i gdje može doći do obrata u ukupnom rezultatu pa će se tek tijekom noći znati tko je kandidat za drugo mjesto u novoj izbornoj rundi za tjedan dana, naglasio je Mikulandrić.

Na izbore je izašlo 76 posto birača od ukupno 11.800 SDP-ovaca, odnosno, njih 8170, kazao je potpredsjednik SIK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačne rezultate za novog predsjednika Komadina je najavio za nedjelju u 11 sati, kada će se znati tko s Grbinom ulazi u drugi krug ili možda drugog kruga neće ni biti.

Prema neslužbenim podacima, kandidati s najvećim brojem glasova za 17-člano Predsjedništvo bliski su Grbinu i od početka kampanje javno su ga podržavali, a riječ je o Biljani Borzan, Sabini Glasovac, Siniši Hajdašu Dončiću, Ivanu Račanu, Mihaelu Zmajloviću, Mateju Mostarcu, kao i Ranku Ostojiću koji je bio i kandidat za Predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborni rezultati pokazuju da je Grbin pobijedio u velikim gradovima - Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Varaždinu, dok je Kolar osvojio Split, Vukovar, Koprivnicu. Ranko Ostojić je dominirao u dijelu Dalmacije, poput Dubrovnika i više manjih mjesta.

Grbin: Danas smo napravili prvi korak za novi SDP

Peđa Grbin koji se, prema nepotpunim rezultatima i s osvojenih 43 posto glasova plasirao u drugi krug izbora za predsjednika SDP-a, izjavio je u subotu navečer kako je ovo prvi korak za novi, promijenjeni SDP u kojem će biti mjesta za sve koji žele raditi za bolju Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kampanju sam ušao s jednim novim smjerom za SDP, sa željom da prvo napravimo promjenu, onda dobijemo novi SDP i stvorimo pobjedničku stranku. Danas smo napravili prvi korak. Želim SDP koji ne kritizira, nego SDP koji nudi rješenja", rekao je Grbin novinarima te je zahvalio biračima koji su mu dali povjerenje.

Nakon 70 posto obrađenih biračkih mjesta Peđa Grbin osvojio je 43 posto glasova, Željko Kolar 22 posto glasova, na trećem mjestu s 19 posto je Ranko Ostojić, a konačni rezultati bit će objavljeni sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predsjedničku utakmicu Grbin je, kaže, ušao sa željom da ju i dobije.

"Očekivao sam da ću dobiti potporu SDP-ovaca zato što sam ponudio najkonkretniji program i promjene, i ono najbitnije - rješenja za stvarne probleme građana. Želim da SDP krene u tom smjeru", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo u drugi krug. Iskoristit ću priliku da pozovem kolege iz SDP-a da na taj izborni krug izađu u što većem broju i da mi pomognu da ostvarim promjenu i stvorim novi, pobjednički SDP", poručio je.

Priznao je i kako ih u  "SDP-u ima sve manje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo problema i u ovim izborima jer je pravo glasa imala samo trećina članova. Takva stranka koja se suočava s tim izazovom, nije stranka koja si može dopustiti gubiti ljude. U novom SDP-u bit će mjesta za sve koji žele raditi za bolju Hrvatsku", poručio je.

Slab odaziv članstva na unutarstranačke izbore je, kazao je, poruka svima da treba raditi puno više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo promijeniti ovu priču gdje nemaju svi pravo glasa. Jedino ona stranka u kojoj svi mogu dati svoj obol uspjehu, je istinski demokratska stranka. Želim da SDP bude takav", naglasio je.

Na pitanje o suradnji sa stranačkim kolegama koji su ga suspendirali odgovorio je kako će s njegove strane biti odlična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njih pozivam da mi se pridruže. Unutar stranke ne može biti podjela na jedne ili druge, svi smo SDP-ovci", poručio je Peđa Grbin.

Kolar: Umjesto sukoba, treba nam okupljanje

Kandidat za predsjednika SDP-a Željko Kolar zahvalio je u subotu stranačkim kolegama koji su glasali za njega, rekavši kako je do njih došla njegova poruka da, umjesto sukoba, SDP-u treba suradnja i okupljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalit ću i svim kolegama koji su glasali za mene, do kojih je došla moja poruka da nam umjesto sukoba treba suradnja, da nam treba okupljanje, da se SDP treba prestati baviti sam sa sobom, nego da počnemo raditi na našim politikama, na jasnim socijaldemokratskim stavovima, i da počnemo voditi brigu, i primjećivati, svakodnevne probleme građana", rekao je novinarima Kolar u središnjici stranke. Kolar je, nakon obrađenih 70 posto glasova, osvojio 22 posto, dok je na prvom mjestu Peđa Grbin s podrškom od 43 posto članova, a treći je Ranko Ostojić s 19 posto.

Dodao je i kako SDP ne smije zaboraviti na članove koji danas nisu imali pravo glasa te im je poručio da se to više nikada neće dogoditi. "Ljudi od nas očekuju da nudimo rješenja, i to je ono čime bi se SDP trebao, i bavit će se u budućem razdoblju", kazao je Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se kolegi Marinu Percanu, koji je nakon poraza na izborima odmah svoju podršku dao Kolaru. "Zahvaljujem se na toj podršci, ali ju nisam čuo", rekao je.

Za drugi izborni krug, Kolar kaže, kako je to drugačija utakmica, gdje se drugačije miješaju karte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će to sraz jedan na jedan. Pozivam kolegu Peđu da konačno počnemo razgovarati o budućnosti SDP-a, našim politikama, našem odnosu prema ljudima koji žive od svojeg rada, da razgovaramo o zdravstvenoj, obrazovnoj politici, i niz ostalih socijaldemokratskih tema kojima se nismo u posljednjih četiri i više godina uopće nismo bavili", zaključio je Kolar.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo