U OČEKIVANJU ODLUKE USTAVNOG SUDA / Grbin: 'HDZ zatražio da se na Odboru za Ustav ne raspravlja o Plenkoviću i sukobu interesa'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sjednica saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav odgođena je prošloga tjedna zbog nedostatka kvoruma

13.6.2019.
11:12
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"S obzirom na to da je naš zastupnik Tomislav Sokol, koji je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u Bruxellesu, on ne može biti nazočan i to je razlog odgađanja sjednice. Održat će se kada budemo imali kvorum koji dolazi iz redova vladajuće većine", kazao je tada predsjednik kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

SDP-ov Peđa Grbin tada je u medijima komentirao da je vladajuća većina odgodila sjednicu Odbora da bi odugovlačili i odgodili raspravu o zahtjevu premijera Andreja Plenkovića za izuzećem predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Twitteru je Grbin danas objavio da je ''HDZ upravo zatražio da se sutra na Odboru za Ustav ne raspravlja o Plenkoviću i sukobu interesa''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ubrzo se na toj društvenoj mreži javio i Orsat Miljenić ustvrdivši da ''HDZ ide dalje u onemogućavanju rada Povjerenstva. Ako nitko nije nadležan za odluku o izuzeću. onda se pitanje izuzeća ne može riješiti, a bez toga nema odluke o sukobu interesa bilo kojeg dužnosnika koji postavi zahtjev za izuzećem''.

SDP je, podsjetimo, Odboru za Ustav predložio zaključak po kojem bi za odlučivanje o pitanjima izuzeća Novaković bio nadležan Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prije dva tjedna nije moglo donijeti odluku o sukobu interesa premijera Plenkovića u 'aferi Hotmail' zato što je Plenković dan ranije zatražio izuzeće Novaković, navodeći da je ona u sukobu interesa jer je bila zaposlenica HUP-a, kojega je financirao i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić.

U međuvremenu, posljednjih je dana nekoliko različtih medija objavilo kako doznaje da je Ustavni je sud podijeljen oko toga treba li odbaciti ili prihvatiti ustavnu tužbu Tomislava Karamarka protiv odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Pritom upozoravaju kako se smatra se da će, u slučaju da Ustavni sud njegovu tužbu usvoji, ta odluka Ustavnog suda imati višestruke i dalekosežne posljedice, a između ostalog moglo bi pomoći Plenkoviću, a moglo bi se odraziti i na sadržaj novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa tako da se smanje ovlasti Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo