Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
jasno i glasno

Grbin najavio: 'U petak predajemo potpise za opoziv ministra Ćorića'

Naveo je i kako potpise nisu dali samo zastupnici SDP-a već i drugih oporbenih klubova

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hina/ 4.11.2020. u 14:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u srijedu da će ovog tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a potpise za pokretanje procedure predat će u petak.

"Ovog ćemo tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opoziv ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića", rekao je Grbin novinarima u Hrvatskom saboru. Izvijestio je i da je za to prikupljen dovoljan broj potpisa, ali će njihov točan broj reći u petak kada budu predavali inicijativu.

Naveo je i kako potpise nisu dali samo zastupnici SDP-a već i drugih oporbenih klubova. Poručio je i kako, ako zastupnici većine pa bili i iz redova manjinskih
zastupnika i drugih stranaka smatraju da je ponašanje ministra Ćorića i sve što je radio u redu, oni njihovu inicijativu neće potpisati.

"Ako smatraju da u Hrvatskoj napokon trebamo reći ne korupciji, pogodovanju, zaštiti privatnih interesa, onda će nam pomoći da se hrvatska politika očisti od ljudi poput Ćorića“, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Želimo da se o ovoj aferi raspravlja i osigurati da, budući da većina ne želi osnovati istražno povjerenstvo, barem na ovaj način govorimo o pojavama koje se događaju u hrvatskom društvu, među ostalim, i o proboju sudskih istraga. Želimo mogućnost da o ozbiljnim temama koje jako utječu na život i financijsku sliku u Hrvatskoj govorimo tamo gdje je za to mjesto - u Hrvatskom saboru, pojasnio je.

Komentirajući činjenicu da je u 'Klubu' Dragana Kovačevića bio i predsjednik Republike Zoran Milanović, Grbin je poručio: „Mi tamo ne bismo bili. Svatko tko je bio morat će objašnjavati zašto je bio, a predsjednik je to više puta učinio. No, Ćorić je jedini koji je nadređen Draganu Kovačeviću, ne samo da ga imenuje i razrješava nego bi ga trebao i kontrolirati i upravo zbog toga se protiv Ćorića vodi postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa".

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Ahmetović: Milanović, za razliku od Ćorića, ne imenuje čelnika Janafa

Govoreći o razlozima za Ćorićev opoziv, potpredsjednica Kluba SDP-a Mirela Ahmetović rekla je da je Ćorić teško narušio svoju vjerodostojnost jer je uključen u niz koruptivnih afera. Podsjetila je na Ćorićevu umiješanost u aferu 'vjetroelektrane' gdje je izostankom njegove volje da se za taj projekt izradi studija utjecaja na okoliš, omogućen razvoj projekta koji je kasnije opterećen višemilijunskim pogodovanjima.

Također, istaknula je i da je Ćorić sjedio u klubu u Slovenskoj 9 gdje se privatno družio s Draganom Kovačevićem, glavnim osumnjičenikom u aferi Janaf, a bio je i nadležan za njegovo imenovanje predsjednikom Uprave Janafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ćorić je poznat u javnosti i kao glavni promotor mađarske energentske politike pa je tako kroz hrvatsku tvrtku Inu omogućio i predaju hrvatskih energetskih
resursa u Mađarsku kako bi se omogućio rad mađarskih rafinerija, a istovremeno su se dijelili otkazi u hrvatskim rafinerijama i zaustavljao njihov rad", poručila je.

Ahmetović je rekla i da debelo kasni pompozno najavljivana obnova riječke rafinerije, a za to je, među inim, zaslužan i Ćorić.

Osvrnula se i na tvrtku LNG Hrvatska i projekt LNG terminala u Omišlju za kojeg je nadležan i Ćorić. U okviru tog projekta, kaže, postoje osnovane sumnje da su angažirane tvrtke koje su pod vrlo opsežnim istražnim radnjama u drugim zemljama zbog sumnji na korupciju. Smatra da je Ćorić nagrađen za svoj rad u proteklom mandatu te je za to dobio i daleko veće ministarstvo i ovlasti pri čemu je promijenjen i naziv ministarstva i ispušten naziv zaštita okoliša.

Upitana kako komentira da je u istom klubu s Kovačevićem sjedio i predsjednik Milanović odgovorila je da Milanović, za razliku od Ćorića, ne imenuje čelnika Janafa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što se tiče ministra zdravstva Vilija Beroša, Grbin je kazao da prate što radi.

Zdravstveni sustav je u jako teškom stanju, a ministar je jučer napokon priznao da nam prijeti tsunami bolesnika, u bolnicama nestaje struje, a agregati se ne pale dok se bolesnike mora smještati u šatore, kazao je Grbin.

Bolnicama prijeti nestašica lijekova jer se dugovi prema veledrogerijama ne podmiruju, a odgovornim drži resornog ministra Beroša.

S drugim oporbenim strankama pripremamo interpelaciju kojom ćemo pokušati otvoriti raspravu o zdravstvenom sustavu u cjelini, a ako se ovakve greške u zdravstvenom sustavu budu nastavljale, morat ćemo razmišljati i o opozivu Beroša, najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 4.11.2020. u 14:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROMJENA VREMENA

Što se to sprema? Nevrijeme prijeti Hrvatskoj, izdano upozorenje meteoalarma: 'Zaštitite sebe i imovinu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba