OGLASILA SE I OPORBA / Grbin o Milanoviću i Plenkoviću: 'Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali bezobrazluk je jedno, a lopovluk i kršenje Ustava nešto sasvim drugo'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pozvao je i premijera da, ako smatra da je Milanović prekršio Ustav i zakone, pokrene postupak njegova opoziva: 'Ako nemaš hrabrosti, to pokazuje kakav si - ništavan, nula'

22.4.2022.
11:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik oporbenog SDP-a Peđa Grbin u petak je u Jasenovcu prozvao premijera Andreja Plenkovića za prekid suradnje s predsjednikom Zoranom Milanovićem u vrijeme teške krize, te ga pozvao da pokaže hrabrost i pokrene Milanovićev opoziv ako smatra da za to ima elemenata. 

"O rječniku neću, ali po Ustavu predsjednik i Vlada moraju surađivati, a Plenković prekida suradnju. To je problem i to po Ustavu ne može", izjavio je Grbin u Jasenovcu odgovarajući na novinarska pitanja o svađi premijera i predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera je pozvao da pokaže hrabrost i pokrene postupak Milanovićeva opoziva,  ako smatra da je predsjednik povrijedio zakon i Ustav.

Image
NISU POČELI SLUŽBENI RAZGOVORI /

Po prvi put Hrvatska bi mogla imati predstavnika u srpskoj vladi. Vučić poručio: 'Želim razgovarati s Hrvatima, ali stalno me napadaju'

Image
NISU POČELI SLUŽBENI RAZGOVORI /

Po prvi put Hrvatska bi mogla imati predstavnika u srpskoj vladi. Vučić poručio: 'Želim razgovarati s Hrvatima, ali stalno me napadaju'

 "Ako su predsjednikovi krimeni samo dug jezik i teške riječi, Plenković je odabrao odgovoriti istim jezikom i napravio nešto što je na štetu svim građanima - u vrijeme teške krize prekida suradnju između dva dijela izvršne vlasti", ustvrdio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je to veliki problem, za koji je odgovoran isključivo Andrej Plenković i "oni koji se sa stranica medija hvale kako sada neće pozivati predsjednika na svečanosti".

"Ako imaš hrabrosti i ako misliš da je predsjednik prekršio zakon, povrijedio Ustav i propise, pokreni postupak opoziva. Ako nemaš hrabrosti, pokazuje se kakav si - ništavan, nula", istaknuo je Grbin svoje stajalište o premijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je Milanović otkako je izabran na predsjedničku funkciju, svoje ovlasti obnašao u skladu s Ustavom.

"Njegov slikoviti rječnik nije moj stil i način komunikacije. Možda bi bilo lakše bez teških riječi, ali bezobrazluk je jedno, a lopovluk, kriminal i kršenje Ustava - to je nešto drugo. Ne možemo izjednačavati neprimjeren rječnik s kršenjem zakona", istaknuo je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz sankcioniranje upotrebe ustaških simbola, ponovio je svoje stajalište da Vlada i dalje oklijeva oko predlaganja i donošenja potrebnih zakona te istaknuo da se na razne komemoracije šalju ljudi koji 10. travnja smatraju temeljem hrvatske državnosti i moderne hrvatske države.

"Zbog takve relativizacije povijesti i zločina, što ima posljedice i danas na mržnju koja buja u dijelovima društva, mi danas ne možemo biti s vladom", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno je istaknuo da treba u Kaznenom zakonu regulirati da je upotreba ustaških i četničkih simbola u Hrvatskoj kazneno djelo i onda to provoditi u praksi.

"Postupanje policije i drugih tijela nakon 2016. pokazuju da odluke Ustavnog suda nisu dovoljne i da to treba biti jasnim i nedvosmislenim rječnikom upisano u zakon", poručio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo