traži se bernardićev nasljednik / Grbin u utrci za šefa SDP-a: 'Nije Bernardić jedini kriv za izborni poraz, i drugi su se trebali maknuti'

Grbinu stiže podrška od brojnih SDP-ovaca, među njima Hajdaša-Dončića, europarlamentarke Biljane Borzan

9.7.2020.
18:40
VOYO logo

SDP je krenuo u restart stranke nakon poraza na parlamentarnim izborima. Davor Bernardić se povukao i otvorio prostor novom predsjedniku ili predsjednici na rujanskim unutastranačkim izborima.

Kako smo prvi javili, Peđa Grbin je prelomio i odlučio ući u utrku. Kontaktirali smo i gradonačelnike Koprivnice Mišela Jakšića i Ploča Mišu Krstičevića, koji se spominju kao potencijalni kandidati i kako doznajemo, oni još nisu donijeli odluku. Kao kandidat za potpredsjednika se spominje Siniša Hajdaš Dončić, no on će također tek odlučiti, dok je za mjesto glavnog tajnika zainteresiran Arsen Bauk.

Grbinu stiže podrška od brojnih SDP-ovaca, među njima Siniše Hajdaša-Dončića, europarlamentarke Biljane Borzan, kao i šefa zagrebačkog ogranka Gordana Marasa koji na izborima nije uspio ući u Sabor.

Sljedeći tjedan se sastaje predsjedništvo stranke kojim rukovodi Zlatko Komadina, a izborni proces u SDP-u otvara Glavni odbor koji će se sastati u subotu, 18. srpnja. S prvim koji je istakao svoju kandidaturu - Peđom Grbinom, u studiju RTL-a razgovarao je Adrian de Vrgna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je kazao kako se nada da neće biti jedini kandidat u utrci za novog šefa SDP-a.

"Mišo Krstičević je jedan pozitivan lik, sviđaju mi se njegovi nastupi. Mislim da je svojim idejama i stavovima jedan od onih s kojima ću u budućnost graditi SDP, kaže Grbin dodajući da ga vidi u svom timu, kao i niz drugih koji eksponirani i koji ne obnašaju trenutno javnu dužnost, ali svojim idejama mogu pomoći da se izgradi novi SDP i omogućiti Hrvatskoj da krene u bolji put u budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio otkrivati o kojim imenima se radi jer, kako kaže, za to nije vrijeme.

"Mi imamo izbore po načelu jedan član jedan glas. Vrlo je jasno koga želim - ljude koji imaju ideje i koji imaju rezultate."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o Hajdašu Dončiću na mjestu potpredsjednika, kratko je odgovorio: ''On ima i ideje i rezultate".

Za Arsena Bauka kaže da ima kvalitete koje mu nitko ne može osporiti niti zamjeriti. Kaže da je odradio korektan posao kao predsjednik Kluba zastupnika kada šef stranke to nije htio učiniti, ali nije siguran da se istovremeno može biti glavni tajnik SDP-a i zastupnik u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članovi očekuju da glavni tajnik bude drugi motor uz predsjednika stranbke", kaže Grbin.

Grbin zahvaljuje Marasu na podršci. Što će biti s gradskom organizacijom SDP-a je, kaže Grbin, na Marasu i članovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najvećih problema koji smo imali u SDP-u je pretjrano petljanje iz centrale ka lokalnim orgaizacijama. Ako želimo uspjeh lokalne organizacije trebaju autonomiju koju će pratiti odgovornost."

Grbin kaže da je Bernardić postupio ispravno nakon što je odstupio s mjesta šefa stranke zbog izbornog poraza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala mu na tome. Napravio je dobru stvar. Rekao je: kada dobiješ ovakav rezultat, ne možeš ostati. On se s funkcija maknuo. Mislim da nije jedini kriv, trebali su se i drugi maknuti. Sljedeći tjedan imamo Predsjedništvo i Glavni odbor, a u ovom trenutku ne trebamo licitirati niti inzistirati na bilo čijoj ostavci. Odgovornost je poznata, u nedjelju su je utvrdili birači. Opalili su nam ozbiljan šamar i rekli: mijenjate se ili ćete propasti". Ako to nismo u stanju sami prihvatiti i shvatiti, za SDP nema budućnosti. Ja sam uvjeren da je svijest o potrebi promjene velika", kaže Grbin.

Kaže kako bi izbori mogli biti od početka rujna do sredine listopada, a on osobno smatra da ih treba održati što prije jer je vremena za konsolidaciju SDP-a malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska neće čekati za nas da se zbrojimo i uzmemo godinu ili dvije pauze."

Neki zagovaraju da se pričekaju lokalni izbori s trenutnom prijelaznom vlašću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo problem i dijagnozu, vrijeme je da problem počenemo rješavati. Sve ostalo bilo bi mučenje stranke i onih od kojih očekujemo potporu - birača. Njih trebamo, a da bi vratili one koje smo izgubili moramo početi raditi na sebi danas", poručuje.

Što se tiče Vlade, Grbin kaže da mu je drago da nema skretanja udesno. Od drugog mandata Andreja Plenkovića očekuje da ne kradu, da ne sklapaju dealovi oko vjetroelektrana da bi se nekome pogodovalo, da se ne dogovara s MOL-om da se hrvatska nafta izvozi u Mađarsku ako se može kod nas prerađivati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko će ta očekivanja biti ostvarena, to je upitno. Iskustvo koje smo imali s HDZ-om govori da je ovo što smo gledali vrh sante leda", zaključuje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo