KRISTINA IKIĆ BANIČEK / ‘Grbina sam podržala za šefa, on će mene za funkciju u vrhu SDP-a, a za Možemo! slijede ozbiljna razočarenja'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Možemo! više nisu aktivisti koji imaju slobodu pljuvati po svima i uvijek izaći kao moralne vertikale iz svake priče

10.8.2020.
15:40
RTL / PIXSELL
VOYO logo

SDP-ovka Kristina Ikić Baniček, dva puta na lokalnim izborima izabrana za gradonačelnicu Siska, u šestoj izbornoj jedinici koju je nosio SDP-ov veteran Davorko Vidović, bila je tek sedma na listi. Osvojila je 9,28 posto preferencijskih glasova i malo joj je nedostajalo da uđe u Sabor.

Image
Sjednica glavnog odbora /

SDP u potrazi za novim liderom: 'Svede li se sve na to da 'sjaši Kurta da uzjaši Murta', džaba smo krečili'

Image
Sjednica glavnog odbora /

SDP u potrazi za novim liderom: 'Svede li se sve na to da 'sjaši Kurta da uzjaši Murta', džaba smo krečili'

SDP uskoro bira novog predsjednika, a Peđa Grbin, barem zasad, jedini je kandidat. ''Kad me Peđa nazvao nakon izbora, pitao me hoću li se ovaj put kandidirati za vodeće funkcije u SDP-u jer na prošloj Konvenciji nisam htjela, odgovorila sam mu - hoću ako ćeš se ti kandidirati za predsjednika. On je na to samo rekao - onda se kandidiraš! Sve smo dogovorili u manje od 30 sekundi. Dogovorili smo se da ja njega podržim za predsjednika, a on mene za neku od funkcija u Predsjedništvu SDP-a. To može biti kandidatura za članicu Predsjedništva, a može biti i za potpredsjednicu stranke'', kazala je Ikić Baniček u razgovoru za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnula se i na snažnog konkurenta na ljevici - zeleno lijevu koaliciju Možemo! ''Meni je, a vjerujem i većini SDP-ovaca bilo i više nego drago da glasovi za Možemo! nisu otišli u bunar nego su pretvoreni u mandate. Bojim se da sada za Možemo! slijede ozbiljna razočarenja - morat će se početi baviti ‘prljavim poslom’ - politikom jer više nisu aktivisti koji imaju slobodu pljuvati po svima i uvijek izaći kao moralne vertikale iz svake priče. Sad su i oni isti. Sad će početi razočaravati svoje birače. Želim im svu sreću''.

SDP u Zagrebu stoji najlošije u zadnjih 20 godina. Jeste li među onima koji misle da bi SDP trebao podržati Tomislava Tomaševića za zajedničkog kandidata za gradonačelnika Zagreba, ili bi SDP ipak trebao ići sa svojim kandidatom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mislim da ima dovoljno dodirnih točaka između SDP-a i Možemo! da kandidati obje strane sjednu za stol i naprave zajednički plan kako maknuti Bandića i spriječiti HDZ da osvoji vlast i u Zagrebu jer nam je to u konačnici zajednički cilj.

Spomenuli ste kandidate obiju stranaka. Ima li SDP kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i tko bi to bio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Gordan Maras kao predsjednik Gradske organizacije SDP-a i kao jedan od najaktivnijih zastupnika će svakako s ostalim SDP-ovcima sjesti s Tomaševićem i s ostalim članovima Možemo! i razgovarati.

Marasa smatrate kandidatom SDP-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- On je, uvjetno rečeno, kandidat jednako kao i gospodin Tomašević. Izbori još nisu počeli, niti su kandidature istaknute.

Tomašević je u prvoj, jedinoj čistoj zagrebačkoj izbornoj jedinici osvojio 19.627 glasova, a Maras koji je već godinama u nacionalnoj politici u istoj je jedinici osvojio 2832 glasa. Mislite li ozbiljno da se na isti način mogu promatrati Maras i Tomašević?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Lokalni izbori su u svibnju 2021. i ima dovoljno vremena da se sjedne, analizira i donese najbolja odluka. Pred nama je zanimljiva jesen koja će donijeti puno toga novoga. Nije dovoljno imati fantastičnog kandidata, promatrati rezultate parlamentarnih izbora i smatrati - OK, dobili smo izbore.

Slijedi još puno truda i posla. Zagreb je malo veći zalogaj od toga. Iz mog iskustva izbore osim kvalitetnog kandidata dobiva i kompletna infrastruktura, kampanja. Svakako će postojati nešto će SDP dati sa svoje strane i platforma Možemo sa svoje. Sinergija toga trebala bi rezultirati micanjem Bandića i vraćanjem Zagreba u ruke Zagrepčana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike