SUKREATORI PROGRAMA / Grčić: 'Čak se i IFO institut ograđuje od HDZ-ove najave smanjivanja PDV-a'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Grčić je konferenciju za novinare sazvao nakon članka u Jutarnjem listu gdje se IFO Institut 'vrlo jasno i direktno ograđuje od najave smanjenja PDV-a za čak pet postotnih poena'

26.10.2015.
16:34
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

SPLIT - Potpredsjednik Vlade i kandidat koalicije "Hrvatska raste" na predstojećim parlamentarn izborima Branko Grčić poručio je u ponedjeljak HDZ-u da se najavama o smanjenju PDV-a ne igra s hrvatskim proračunom, istaknuvši da se i njemački IFO institut, koji su surađivao u kreiranju HDZ-ova gospodarskog programa, ogradio od HDZ-ove najave rezanja PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSPRESNI ODGOVOR /

HDZ: 'Građanima je dosta neutemeljenog optimizma tehničkog ministra Grčića'

Image
EKSPRESNI ODGOVOR /

HDZ: 'Građanima je dosta neutemeljenog optimizma tehničkog ministra Grčića'

"Stvar je došla do apsurda, oni koji su sukreirali HDZ-ov program, IFO Institut, objavili su svoj stav da bi smanjenje PDV-a na HDZ-ov način bilo potpuno kontraproduktivno jer bi dovelo do ugrožavanja javnih financija, baš kao što smo to i mi rekli, i da bi u konačnici  bilo vrlo negativno prema investitorima", izjavio je Grčić na konferenciji za novinare.

Grčić je konferenciju za novinare sazvao nakon članka u Jutarnjem listu gdje se IFO Institut "vrlo jasno i direktno ograđuje od najave smanjenja PDV-a za čak pet postotnih poena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo smanjenje PDV-a značilo bi gubitak od oko 23 milijarde kuna u proračunu u četvorogodišnjem razdoblju, zbog čega bi morali uslijediti rezovi na rashodovnoj strani.

"To znači smanjenje mirovina oko 230 kuna u prosjeku za svakog umirovljenika ili smanjenje plaća između 500 i 600 kuna u prosjeku za učitelje, profesore, liječnike, policajce, vojnika i službenike“, rekao je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi potpuno uništilo hrvatske javne financije, ustvrdio je dodavši kako to pokazuje da "HDZ i Karamarko lutaju i nemaju jasnu ekonomsku politiku, pa zbunjuju građane i stručnu javnost“.

Grčić je podsjetio da je zajedno s ministrom financija Borisom Lalovcem prošlog tjedna govorio o HDZ-ovim najavama smanjenja PDV-a, slično kako to sada radi i njemački IFO institut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što smo mi to rekli, dan poslije Europska komisija je jasno rekla - "ne dirajte PDV, smanjite porezno opterećenje na plaće", dakle, točno ono što govori i koalicija 'Hrvatska raste'“, istaknuo je Grčić.

Na novinarski upit financira li SDP svoju predizbornu kampanju kreditom, Grčić je rekao da, za razliku od suparničke strane koja do novaca dolazi donatorskim konferencijama pa im, na neki način, poduzetnici financiraju kampanju, SDP svoju kampanju finacira sam uz pomoć kredita, računajući kako će osvojiti dovoljno mandata da kredit može vratiti. Dodao je da SDP ne želi da na njegovu politiku utječe bilo kakva interesna skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljen za komentar sastanka u Bruxellesu posvećenog izbjegličkoj krizi, na kojem je od Hrvatske zatraženo da promijeni svoju politiku, Grčić je kazao kako "ono što se traži od Hrvatske tražit će se od svih" jer taj problem ne može sama riješiti ni jedna zemlja.

"Dimenzije tog problema su tako velike da ga nije moguće riješiti bez suradnje svih zemalja na koridoru i svih zemalja Europske unije“, kazao je dodavši kako je sastanak u Bruxellesu "barem utvrdio okvir koji je sada puno održiviji od onoga što smo imali do sada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kako komentira informacije o eventualnom sabirnom centru na Balkanu i bi li hrvatski proračun mogao podnijeti zbrinjavanje, primjerice, 10.000 migranata, Grčić je kazao kako o tome ne bi spekulirao, jer će još biti razgovora o tom pitanju. "Rješavanje tog problema bit će dio europske politike, a financiranje svih troškova tog projekta bit će prevaljeno na zajednički europski proračun", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo