nove mjere / Grčić i Mornar se hvale: 'Osigurali smo uvjete za ostanak 1.500 mladih znanstvenika u Hrvatskoj'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministri Branko Grčić i Vedran Mornar pohvalili su se kako su novim mjerama za poticanje zapošljavanja mladih znanstvenika na javnim sveučilištima osigurali uvjete za ostanak 1.500 znanstvenika u Hrvatskoj

31.7.2015.
11:27
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj konferenciji potpredsjednika Vlade Branka Grčića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara o novim mjerama za poticanje zapošljavanja mladih znanstvenika na javnim sveučilištima istaknuto je kako je aktualnoj vlasti vrlo bitno da mladi koji se školuju u Hrvatskoj ne odlaze u inozemstvo.

"Ovom se mjerom ostvaruje prilika za ostanak 1.500 mladih znanstvenika u Hrvatskoj. Oni kojima istekne status znanstvenog novaka, nema neizvjesnosti. Otvara se mogućnost sveučilištima da ugovore radni odnos s tim mladim znanstvenicima i na taj način osiguraju opstanak njihove karijere u Hrvatskoj", kazao je Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je na periodu od šest do deset godina ulaganje od oko 1,5 i dva milijuna kuna za svakog od njih. Kad gledate ukupno, to je ulaganje od oko dvije milijarde kuna, i to je ogroman kapital uložen u znanje, njihovo znanje, i ostanak u Hrvatskoj", naglasio je.

Dodao je kako se kroz ove natječaje želi ostvariti mogućnost i da se oni mladi koji su otišli van da se možda vrate, 'jer Hrvatska je definitivno dobro i lijepo mjesto za život'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim se projektom povećava i naša znanstvena zajednica, negdje za oko 15 posto, što nije zanemarivo", rekao je Grčić.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar u svom govoru je kazao kako je danas jako lijep dan za njega kao ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ste ministar, takvi dani nisu naročito česti, ali danas mislim da možemo reći da smo riješili problem znanstvenog podmlatka na sveučilištima.
Mi ćemo tih 1.500 radnih mjesta osigurati sveučilištima, time ćemo podići i izvrsnost jer nećemo sve odjednom zaposliti, nego preko javnih natječaja pri čemu će se držati visoki kriteriji", naglasio je. 

Zamjenik ministra obrazovanja Roko Andričević pojasnio je kako je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju 30. srpnja de facto istekao rok za znanstvene novake bez automatskog produljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućujemo za između 1.300 i 1.600  novaka nastavak radnog odnosa,
prvenstveno pozicije asistenta, postdoktoranta i docenta. Ovo nam omogućuje da u hrvatsku dovedemo i vrhunske svjetske znanstvenike na kratko vrijeme - godinu, dvije, šest mjeseci. To je ono što se radi na svim svjetskim sveučilištima", dodao je. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo