Nafta, novac, rat... / Greenpeace juriša na tankere s ruskom naftom u Rijeci: 'Mir, ne nafta! Rusija napada Ukrajinu jer EU ovisi o toj nafti'

Image
Foto: Bojan Haron Markičević/Greenpeace Hrvatska

'Ruski nafta, plin, ugljen i dalje stižu u RH i EU. Skandalozno - EU zemlje svakog dana Rusiji šalju stotine milijuna eura, čime Putin i dalje vodi krvavi rat'

30.3.2022.
11:54
Bojan Haron Markičević/Greenpeace Hrvatska
VOYO logo

Aktivisti Greenpeacea istaknuli su u srijedu poruku "Mir, ne nafta" u blizini tankera NS Leader, koji je na Janafov terminal u Omišlju na Krku dovezao naftu iz Rusije. Istovremeno, kod Omišlja je usidren tanker Primorsky Prospect, koji je u utorak završio istovar nafte iz Rusije na Janafovu terminalu.

"Već više od mjesec dana ruska vojska granatira ukrajinske gradove i sela, civile i djecu, a njezin se rat financira i trgovinom ruskim fosilnim gorivima", priopćio je Greenpeace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruska nafta, fosilni plin i ugljen i dalje pristižu u Hrvatsku i Europsku uniju. Skandalozno je da europske zemlje svakoga dana Rusiji šalju stotine milijuna eura omogućujući tako Putinu da i dalje vodi krvavi rat", izjavio je Perica Štefan iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Službeno priopćenje Greenpeacea inače počinje ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nafta (i dalje) okreće svijet /

Reuters otkriva tko od EU članica i dalje 'vozi na rusku naftu', a tko ne. Niti Hrvatska nije zaboravljena na popisu

Image
Nafta (i dalje) okreće svijet /

Reuters otkriva tko od EU članica i dalje 'vozi na rusku naftu', a tko ne. Niti Hrvatska nije zaboravljena na popisu

"Rat koji ruska vlada vodi u Ukrajini moguć je i zato što je EU ovisna o uvozu nafte, ugljena i fosilnog plina iz Rusije. Greenpeace zahtijeva hitne i konkretne mjere od Vlade Republike Hrvatske i EU kako bi se prekinuo uvoz fosilnih goriva iz Rusije i ubrzao prijelaz na obnovljive izvore energije, za koje Hrvatska ima goleme potencijale."

"Odgovor na ovisnost o fosilnim gorivima nije u tome da nađemo novog 'dilera' nego da ubrzamo tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, tj. pravoj energetskoj neovisnosti. Svaki dan oklijevanja na tom putu znači novu financijsku injekciju Putinu i njegovu ratu", kaže Štefan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prestanak ovisnosti o fosilnim gorivima stvar je nacionalne i ljudske sigurnosti.

"Sada vidimo koja je prava cijena fosilnih goriva, kada se ona mjeri ljudskim životima, dok računi rastu u nebo, a otprije smo znali koliko su pogubna za okoliš i klimu. Krajnji je čas da oslobodimo puni potencijal obnovljive energije i energetske učinkovitosti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ruske agresije na Ukrajinu zemlje Europske unije potrošile su više od 20 milijardi eura na uvoz nafte, fosilnog plina i ugljena iz Rusije. Greenpeace stoga slične prosvjede održava u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo