stop fosilnim gorivima / Greenpeaceov brod pristao je u Šibenik: Plovi uglavnom na jedra, a sa sobom nosi važnu poruku

Brod ostaje u Šibeniku još sutra i mogu ga razgledati svi koji to nisu stigli danas

2.6.2022.
21:45
VOYO logo

Najpoznatiji Greenpeaceov brod, jedrenjak Rainbow Warrior ili Dugin ratnik, ponovno je u posjetu Hrvatskoj. Privezan je u Šibeniku, slobodno ga se može razgledati, a u isto vrijeme upoznati s peticijom europske građanske inicijative kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezanih s njima. Posjetom Jadranu Greenpeace slavi 10 godišnjicu postojanja u Hrvatskoj.

Na brodu koji je posljednjih dana izveo niz prosvjednih akcija protiv tankera s ruskom naftom bila je i reporterka RTL-a, Nikolina Radić, koja je pričala s programskom voditeljicom Greenpeacea Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fosilna goriva uzrokuju ratove i sukobe diljem svijeta i vode nas sve dublje u klimatsku krizu. Kada ih vidimo n reklamama vidimo sretno djecu, čiste plaće, šume i dosta je riječ o takozvanom 'greenwashingu'. Reklamiranje fosilnih goriva i sponzorstva treba biti zabranjeno kao što je zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda. To želimo postići ovom kampanjom i inicijativom", rekla je Petra Andrić.

Njihov Greenpeace brod zato plovi na jedra, a kada to nije moguće minimalno koristi dizelsko gorivo. A idućih se dana brod očekuje i drugim gradovima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je riječ u europskoj inicijativi potpisi se skupljaju diljem Europe. U Hrvatskoj smo ih skupljali u Zagrebu, Rijeci i sada u Šibeniku. Također se može potpisati online, preko naših internetskih stranica. Kvota za hrvatsku je 8,500 potpisa, a mi smo do sada skupili pola kvote", rekla je Andrić.

A brod ostaje u Šibeniku još sutra i mogu ga razgledati svi koji to nisu stigli danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo