politčka analiza Nine raspudića za rtl danas / 'Greška Mosta je ta što se nisu politički isprofilirali, oni su računali na nezadovoljne birače'

'Osobna pogreška Mosta je bila što se nisu politički isprofilirali, oni su računali na nezadovoljno biračko tijelo pa su prije izbora uzimali bilo koga s nekom titulom ili programom', poručio je politički analitičar Nino Raspudić za RTL Danas

30.5.2016.
19:57
VOYO logo
Image
Panenić: Most je jedinstven i homogen /

Je li Mostu došao kraj? Klub 'odmetnute trojke' uhvaćen u žustroj raspravi na kavi!

Image
Panenić: Most je jedinstven i homogen /

Je li Mostu došao kraj? Klub 'odmetnute trojke' uhvaćen u žustroj raspravi na kavi!

Nastavlja se politički kaos u Hrvatskoj: Petrov je zatražio odlazak Karamarka, a sada poručuje da je i sam spreman napustiti Vladu. Politički analitičar Nino Raspudić je bio gost u RTL-u Danas te je za nas komentirao najnoviji zaplet u samom državnom vrhu.

Tjerali zeca istjerali medvjeda – sada se nameće pitanje opstanka samog Petrova. Kolike su šanse za preživljavanje jednog, a kolike drugog?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje za vidjeti. Sve ovo skupa bilo bi zabavno i stvarno jeste zanimljivo za vidjeti. Imate u zapadnim demokratskim zemljama godinama pa i desetljećima da se ništa ne događa, sve ide uobičajenim shemama, a sada se kod nas očito lome neke paradigme. Sve one koje zanima politika i analiza iste, ovo je zaista zanimljivo vrijeme. Tko će izvući deblji kraj ovisi o glasanju u Saboru. Trenutno mi se čini da više visi Karamarko jer sada svi nekako važu. Puno se blefira i razmišlja se strateški i manje je vjerojatno da će manje opcije prijeći Karamarku. To bi moglo biti politički pogubno.

Ako se stvarno izglasa nepovjerenje Karamarku, smatrate li vi da HDZ i Most mogu dalje zajedno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoretski je moguće da Vlada nastavi dalje. To bi se dalo lijepo i uobličiti - 'Evo naš predsjednik Tomislav Karamarko, njemu nije stalo do fotelje i funkcije i on je spreman povući se i žrtvovati za dobro Hrvatske i HDZ-ove vlade. Ne isključujem ni tu mogućnost.

I Milan Bandić vrijedi puno više sad nego što je ušao u parlament. Kako vam se čine njegovi sadašnji istupi, predstavlja li on zapravo jedan ton gradonačelnika Hrvatske? Mislite li da on ide u tom smjeru ili na još jedan mandat u Zagrebu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj njegov klub je postao zanimljiv jer je nezgodno pretrčati s ljevice na desnicu ili obrnuto. Može se pretrčati u taj neki međuprostor što je Klub Milana Bandića jer je on, i više sam puta to govorio, čovjek koji će na crkvenoj procesiji vući najveću svijeću, ali će isto tako hvaliti Josipa Broza Tita. U njegovom političkom prostoru je sve moguće, moguće je i prebjeći, tako da ne izgubi politički obraz.

HDZ je sad prošao svoj Sabor, prema van se čini da su svi jedinstveni, osim malog iskakanja Plenkovića. S druge strane imamo Most, a sve ankete pokazuju kako bi to bilo pogubno za njih jer Živi zid raste. Kad pričamo o SDP-u koji sa strane miruje, on ima vrlo lošu situaciju. Zagreb mu je neriješen, Rijeka i Split su mu vrlo nestabilni. Kome uopće u ovom trenutku odgovaraju izbori i novo testiranje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dođe do prijevremenih izbora te pozicije će ovisiti o tome na koji način je došlo do pucanja priče. Ako Most bude ustrajan u potezu kojeg je sada povukao i ako on na kraju dovede do novih izbora, mislim da mu se tendencija može okrenuti u pozitivnom smjeru. Unatoč odlasku Prgometa. Oni su ad hoc nekako te ljude i sklepali. Osobna pogreška Mosta je bila što se nisu politički isprofilirali, oni su računali na nezadovoljno biračko tijelo pa su prije izbora uzimali bilo koga s nekom titulom ili programom. Bilo je tu svačega, ali svi ti ljudi su otpali.

Kada se u Rijeci glasa za SDP, glasa li se za Komadinu ili Milanovića? Glasa li se u Splitu za Baldasara ili Milanovića? U Zagrebu Bernardića ili Milanovića? Jer ni sa kime od njih Milanović nije dobar...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je takva da je potencijalno otvoren prostor na ljevici, no okvir nezadovoljnih birača će se proširiti. Most ne može računati na lijeve birače, njih će kupiti Živi zid. Mostu je bolje da se jasnije konzervativno isprofiliraju, ali tu se izravno tuku s HDZ-om i njihovim biračima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo