najviše pogađa djecu / Gripa hara Hrvatskom, a vrhunac se tek očekuje: Liječnik objasnio kako ju razlikovati od drugih bolesti

Cjepivo je najbolja preventiva, no više ga nema

28.1.2020.
20:42
VOYO logo

Širi se gripa, a među oboljelima najviše je djece pa je ova zarazna bolest ispraznila učionice. Službeno, oboljelih je oko tri tisuće, no stvarni razmjer epidemije je veći. Vrhunac se tek očekuje.

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" devetero pacijenata je na Odjelu intenzivne njege. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim su na intenzivnoj, teško su bolesni. Neki su u oporavku, ali svi su bili životno ugroženi. Ove godine je to više zbog komplikacija gripe: ili bakterijska pneumonija ili bakterijski meningitis kao posljedica gripe", rekao nam je doktor Marko Kutleša.

"Gripa uglavnom počinje naglo i s visokom temperaturom za razliku od drugih bolesti koje prije počinju respiratornim simptomima pa onda temperaturom. Neke bolesti se preklapaju po kliničkoj slici pa ih nije lako razlikovati. Potrebno je napraviti temeljni klinički pregled i laboratorijske pretrage", kaže Kutleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo je najbolja preventiva, no više ga nema. Kako spriječiti gripu? "Tu je profilaksa, redovito pranje ruku, izbjegavanje javnih prostora, eventualno stavljanje maski preko lica", nabrojio je Kutleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo